Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hulp bij burn-out weg naar herstel

Hulp bij burn-out weg naar herstel gaat over de weg naar het herstel en waarom sommige mensen nou gevoeliger zijn voor het krijgen van een burn-out. Ook neem ik je mee in wat tips tijdens het herstel. We weten allemaal dat burn-out iedereen kan overkomen. Het is een toestand van fysieke, emotionele, mentale en spirituele uitputting. We kunnen een burn-out ervaren door verschillende redenen: stress, gebrek aan slaap, te veel verantwoordelijkheid of zelfs de omgeving waarin we ons bevinden.

Nee jij bent niet zwak!

Het hebben van een ‘burn-out’ betekent niet dat je zwak bent en je krijgt niet voor niks te maken hiermee. Een burn-out is op te vatten als groeipijn. Het is een prikkel die aanzet om dingen anders in te richten in je leven of anders aan te pakken. Het is een signaal voor verandering. Dat er oorzaken zijn in je leven die je zoveel stress geven dat je lichamelijke en geestelijke klachten krijgt en nee dat is niet voor niks!

Jouw cirkel van invloed

Veel mensen groeien ook door het hebben van een burn-out in positieve zin en kunnen anders tegen zaken gaan aankijken. Tevens leer je ook beter je grenzen te bewaken. Het is vooral belangrijk te kijken naar welke zaken jij invloed op kan uitoefenen, gezien jij de regie hebt over je eigen leven! Vaak kijken we eerst naar de omgeving en zijn we bijvoorbeeld boos op een leidinggevende of een organisatie die ervoor gezorgd hebben dat jij in deze situatie terecht bent gekomen. Het is oké om dit te voelen. Je voelt boosheid en bent gefrustreerd. We kijken dan juist ook naar jouw cirkel van invloed. Wat zou jij anders kunnen doen? Op welke zaken heb jij wel invloed?

Waarom zijn sommige mensen gevoeliger voor een burn-out?

Burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting die resulteert in verminderde prestaties. Het kan worden veroorzaakt door te hoge werkdruk en stress in de loop van de tijd. Burn-out wordt meestal veroorzaakt door een opeenstapeling van dingen die van invloed zijn op het welzijn van een persoon. Bepaalde typen mensen lijken gevoeliger voor een burn-out. Dit zijn vaak; de zeer behulpzame, de zich wegcijferen, ambitieuze, mensen die bang zijn voor veranderingen, slechte planners, mensen die zich erg met het werk identificeren, mensen die perfectionistisch zijn en hoge eisen stellen. Vaak zijn het meerdere eigenschappen bij een persoon.

Tips voor het werken richting herstel:

-Acceptatie- accepteer je klachten het zijn signalen van je lichaam dat je iets anders moet gaan inrichten.

-Zet jezelf op de eerste plaats! Zorg eerst voor jezelf later komen andere weer aan de beurt.

-Schuldgevoelens- STOP hiermee! Je hebt zelf niet voor deze situatie gekozen, het werk overleeft wel zonder jou.

-Ga ontspannen en bewegen.

-Kijk naar je slaappatroon, wat kan je hieraan veranderen?

-Doe elke dag ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

-Breng een vast dagritme aan, sta op dezelfde tijd op. Wissel af met ontspanning en rust en andere activiteiten.

-Doseer je energie ;stop voordat je moe bent, neem veel kleine pauzes.

-Neem geen belangrijke beslissingen voordat u hersteld bent.

-In de eerste fase is het belangrijk om voldoende afstand te nemen van je werk, even geen telefoontjes en mails beantwoorden. Dit kan geleidelijk aan na de eerste periode.

-Geen verplichtingen, neem dagelijks een paar keer een uur om tot rust te komen.

-Accepteer dat je ook terugval kan ervaren, het is onderzoeken wat jou nou juist stress geeft en wat niet. In het begin is dit oefenen en balanceren tussen inspannen en ontspannen.

Heb je nog aanvullingen over wat jou geholpen heeft tijdens een stressvolle periode of heb je zelf een burn-out? Ik ben benieuwd naar je verhaal! Neem contact op voor meer info.

× Voor contact klik hier.