Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Herstellen van burn-out kost tijd

Herstellen van burn-out kost tijd

Burn-out is een toestand van fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door een langdurige periode van stress of emotioneel trauma. Het wordt meestal gekenmerkt door gevoelens van negatieve gedachten, lage eigenwaarde, geen motivatie en gebrek aan interesse in werk. Herstellen van een burn-out kost tijd omdat je langdurig onder stress hebt gefunctioneerd. De eerste stap naar herstel is om voor jezelf te zorgen – dit betekent vrij nemen van je werk, voldoende slapen, goed eten en regelmatig sporten. De volgende stap is om professionele hulp te zoeken als de symptomen langer dan vier maanden aanhouden.

Het kost wat tijd om van een burn-out volledig te herstellen. Het is namelijk nodig om de verstoorde stresshormoonbalans en het autonome zenuwstelsel met de bijbehorende tot rust te laten komen. Door de aanhoudende stress die je ervaart zijn lichaamsprocessen zodanig ontregeld dat het normale vermogen om te herstellen is aangetast. Hoe langer de roofbouw heeft geduurd, hoe meer klachten je zult hebben en er is dan meer tijd nodig om beter te worden.

Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt er bij een burn-out voor dat je herstelt. Je kunt het inschakelen van dit systeem extra helpen door langer uit te ademen , diepe ontspanningsoefeningen te doen zoals mindfulness of door te slapen. Dit geeft rust en herstel aan jouw lichaam en mind.

Wat als de stressbron aanhoudt of veelvuldig terugkomt?

Als de aanhoudende werkdruk, stress, terugkerende conflicten, negatieve gedachten, belemmerende overtuigingen aanhouden. Zoals vinden dat het niet genoeg is dat je doet, slecht je grenzen kunnen aangeven of een te grote loyaliteit tonen, dan krijgt het lichaam niet de kans om te herstellen. Het sympathisch zenuwstelsel blijft dan actief.

Niks doen helpt niet

Het is belangrijk om eerst tot rust te komen en daarbij te kiezen voor een vast dag en nacht ritme maar ook voor een schema met bijvoorbeeld activiteiten die je ontspanning geven. Want rust en ontspanning kom je wel van bij echter geeft het nog geen houvast hoe je in de toekomst voorkomt dat je in dezelfde valkuilen stapt. Uiteindelijk zul je veranderingen moeten gaan aanbrengen in je leven waardoor je meer balans en rust gaat ervaren. Tevens ga je op onderzoek uit naar wat jouw ontspanning geeft en hou je dit kan vasthouden in je leven.

Wil je echt werken aan duurzaam herstel en daar eens keer over praten, stuur eens een berichtje!

Met inspiratie van Anita Roelands ‘Nooit meer burn-out’  interessant boek over hoe ons systeem werkt bij een burn-out