Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Burn-out impact van voeding op stress?

Wat is de impact van voeding op stress?

Burn-out impact van voeding op stress gaat over het effect van voeding bij het herstel van stress en burn-out. Veel mensen die stress ervaren zorgen echter niet goed voor zichzelf. Vaak slaan ze maaltijden over en hebben geen energie om na het werk nog een verse maaltijd te koken. Vaak kiezen ze dan voor fastfood of het online bestellen van eten of een kant en klaar maaltijd voor in de magnetron. Voeding is een belangrijke factor die onze stressniveaus kan beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat mensen die gezond en uitgebalanceerd eten, minder stress ervaren. Verkeerde voeding is stressvol voor je lichaam en put energiereserves uit.

Wat zijn nou gezonde voedingsmiddelen en waarom?

Gelukkig zijn er tal van manieren om je gezondheid een boost te geven met voeding. Een goed uitgebalanceerd dieet kan u helpen de hele dag gezond en energiek te blijven. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je zullen helpen om te gaan herstellen van een burn-out

* Eet meer eiwitten – Eiwit levert energie voor je spieren en stimuleert de stofwisseling, wat helpt bij het verbranden van vet

* Vermijd suiker – Suiker activeert de afgifte van insuline wat leidt tot vermoeidheid * Eet fruit en groenten – Fruit en groenten bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten die beschermen tegen ziekte.

Groente en fruit zijn essentieel voor het herstel. Dit komt omdat groenten en fruit rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Deze voedingsstoffen helpen het lichaam om natuurlijke antistresshormonen zoals serotonine, dopamine en noradrenaline aan te maken, die een kalmerend effect hebben op lichaam en geest.

Gezonde keuzes maken in een snelle wereld

We leven in een wereld waarin we voortdurend worden gebombardeerd met keuzes. We moeten beslissingen nemen over wat we eten, hoe we ons verplaatsen en hoeveel tijd we op onze telefoon of op het werk doorbrengen. Gezonde keuzes maken is niet altijd gemakkelijk, maar het is noodzakelijk om een goede gezondheid te behouden.

De eerste stap naar het maken van gezonde keuzes is bepalen welke het beste voor je herstel zijn. Wat bijdraagt aan een sneller herstel is gezonde voeding, veel water drinken en bewegen. Als we ons slecht voelen zijn we geneigd om eerder te grijpen naar vet eten, snoep, chocolade chips etc. Dit is vooral ‘makkelijk en lekker’ en geeft ons even een gevoel van voldoening en een lekker gevoel oftewel een energieboost. Deze is van korte duur want daarna komt de suikerdip. En suiker doet je weer meer verlangen naar suiker.

Ook bewegen helpt

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om te ontstressen en nieuwe energie op te doen. Het helpt mensen gezond te blijven en het kan ook een geweldige manier zijn om met stress om te gaan.

Er zijn veel redenen waarom lichaamsbeweging mensen kan helpen hun stressniveau te beheersen. Lichaamsbeweging maakt endorfines vrij waardoor we ons gelukkiger en energieker voelen, het stimuleert ons immuunsysteem waardoor we gezond blijven, het biedt mogelijkheden voor sociale interactie waardoor we ons minder eenzaam voelen, en het geeft ons iets te doen als we ons vervelen of minder goed voelen.

Een plan van aanpak van burn-out naar herstel

Burn-out impact van voeding op stress nemen we zeker mee in jouw plan. We kijken naar meerdere factoren in jouw leven.Een plan van aanpak is geheel persoonlijk en afgestemd op jouw behoefte en wensen. Doordat je een stressdagboek bij houdt kan je alles inzichtelijk maken over de dag heen en bewust zijn van je gevoelens en gedachten bij een activiteit. Soms denk je dat een bepaalde activiteit weinig energie kost terwijl het tegendeel waar is. Het is echt het opnieuw onderzoeken van je lichaam, mind en je leven. Wat ik al eerder zei een burn-out is groeipijn! Je groeit naar een ‘nieuwe ik’.

Heb je nog vragen of wil je meer info over het herstel bij stress en burn-out neem dan contact op!

× Voor contact klik hier.