Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Relatiestress: ik ga liever niet naar huis

Heb jij relatiestress doordat je liever niet naar huis gaat?

Herken je dat gevoel wanneer je werkdag ten einde loopt en de gedachte aan thuiskomen je eerder angstig dan verheugd maakt? Misschien voel je je schuldig omdat je liever nog wat langer op kantoor blijft of omdat je juist vertraging oploopt op weg naar huis. Deze innerlijke strijd tussen werk en thuis kan een diepgaande impact hebben op jou en je relatie.

Het is begrijpelijk dat werk soms een toevluchtsoord lijkt te zijn, een plek waar je controle hebt, waar doelen duidelijk zijn en waar je gewaardeerd wordt voor je inspanningen. Thuis daarentegen kunnen de verwachtingen anders zijn, de communicatie misschien wat stroever, en de emotionele ladingen intenser. Het kan een uitdaging zijn om de switch te maken van de professionele naar de persoonlijke sfeer.

Maar laten we eens eerlijk zijn tegenover onszelf en onze partners. Is het echt alleen maar de drukte van het werk die ons naar buiten doet rennen wanneer de werkdag eindigt? Of is er meer aan de hand? Soms kunnen spanningen en onopgeloste conflicten in onze relaties ons ertoe aanzetten om liever op kantoor te blijven. Dan zullen we de stap moeten maken om thuis te  confronteren.

Het erkennen van deze gevoelens is een belangrijke eerste stap. Als je jezelf betrapt op het vermijden van thuiskomen, neem dan even de tijd om na te denken over waarom dat zo is. Is het omdat je geen energie meer hebt voor nog een ruzie? Of omdat je je niet begrepen voelt? Misschien voel je je zelfs niet gewaardeerd of gerespecteerd in je eigen huis.

Het is oké om deze gevoelens te hebben, maar het is niet oké om ze te negeren. Ze kunnen langzaam maar zeker een kloof creëren tussen jou en je partner, en uiteindelijk zelfs je relatie ondermijnen. Maar wees gerust, er is hoop. Relaties vereisen werk, net zoals je carrière dat doet. En soms hebben jullie hulp nodig om er niet alleen voor te staan.

Dus, als je jezelf betrapt op het ontwijken van thuiskomen, weet dan dat je niet alleen bent. Maar laat dit niet de norm worden. Zoek hulp, praat met je partner, en werk samen aan het herstellen van de balans tussen werk en thuis. Want uiteindelijk is het de harmonie in je relatie die echt van belang is. Mocht je vragen hebben over dit stuk of zelf met dit gevoel van ‘thuiskomen’ zitten, neem dan contact op.

 

Dus verander ‘ik ga liever niet haar huis’ in thuis voelt als thuis en daar is het fijn!

https://monarchcoaching.nl/courses/versterk-je-relatie-door-te-werken-aan-de-liefde/