Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hulp bij burn-out en goede voeding

Hulp bij burn-out en goede voeding is een belangrijk onderdeel van het herstelproces

Dat voeding en lichaamsbeweging in combinatie met ontspanning en mindset de beste oplossing is voor meer vitaliteit en een leven met minder stress weten we allemaal wel. Het uiteindelijk toepassen van al deze zaken is een stuk uitdagender in ons volle drukke (werk-gezin)schema. Onze agenda’s zitten vol, we werken in een mentaliteit met een prestatiedruk en ook de werktijden verschuiven steeds meer waardoor de balans werk-prive volledig zoek is. Ook werken we veel vanuit huis, wat ervoor zorgt dat we vaak minder goed voor onszelf zorgen, qua voeding, pauzes nemen en bewegen. Niet zo gek dus dat veel mensen te maken krijgen met stress, overspannenheid en burn-out.

Gezonde voeding geeft ons meer energie waardoor we sneller herstellen bij een burn-out

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat goed eten tijdens een burn-out je kan helpen sneller te herstellen. Dit betekent dat meer vers voedsel eten, (groente en fruit) meer water drinken en sporten bijdraagt aan een sneller herstel. Alles wat je als brandstof tot je neemt heeft een effect op je stressniveau, dus lichaam en mindset. Het beinvloedt direct hoe we ons voelen door het effect van de juiste voeding op ons lichaam.

Wat de juiste voeding en je goed voelen met elkaar te maken hebben?

Goede voeding is een belangrijke factor om je goed te voelen. Met voeding kunnen we onze emoties positief beïnvloeden. Er zijn vele gezonde voedingsmiddelen die werkelijk leiden tot een gelukkiger gevoel. We weten allemaal dat het eten van te veel bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot moeheid, stress, depressies, piekeren, onrust etc. maar gezonde voeding kan ons helpen ons beter te voelen en beter te slapen.

Voeding en tips om je energieniveau te ondersteunen

 • Verminder je eetmomenten, dit zorgt ervoor dat je lichaam niet onnodig aan het werk hoeft te gaan
 • Eet onbewerkte voeding (dus geen pakjes en voorbewerkte producten)

 • Eet meer verse groente en fruit

 • Maak vaker een verse groene smoohtie

 • Vermijd geraffineerde suikers en koolhydraten (zoals koekjes, chips, chocolade etc.)

 • Vermijd alchohol

 • Vermijd koffie en energie drinks, deze geven een tijdelijke energieprikkel en in energiedrankjes zit veel suiker

 • Drink meer water. Te weinig water drinken kan al snel leiden tot een lager energieniveau. Ons hele lichaam bestaat uit water vandaar dat het belangrijk is om veel water te drinken om gehydrateerd te blijven. De waterbehoefte van een persoon is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, geslacht en omgeving.

 • Peulvruchten, noten en zaden

 • Langzame koolhydraten, rijk aan voedingsstoffen, zoals volkoren granen, zilvervliesrijst, groente, fruit en zuivel. Het fijne gevolg van langzame koolhydraten is dat er een lange periode energie beschikbaar is én dat je verzadigd bent tot je volgende maaltijd.

 • Gezonde vetten.Ongebrande noten, advocado, olijfolie, vette vis: allemaal voorbeelden van gezonde vetten. Deze vetten zijn essentieel voor een gezond lichaam en dragen bij aan een optimale energiehuishouding.

Voeding met veel goede voedingswaarden die je energielevel verhogen

Er zijn veel voedingsmiddelen die een energieboost geven en goed voor je zijn. Een van de beste is bananen. Bananen bevatten veel kalium en ze zijn een geweldige bron van vitamine B6, vitamine C, mangaan en voedingsvezels. Een ander goede manier van een gezond ontbijt is havermout dat ijzer, magnesium en voedingsvezels bevat. Ook zorgt havermout voor een langdurig verzadigd gevoel. Wil je kijken naar een plan van aanpak voor jouw herstel dan nemen we ook voeding mee in dit plan, alles om ervoor te zorgen dat je sneller je weer ‘happy’ kan gaan voelen. Neem contact op voor een plan van aanpak!