Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De voordelen van meditatie

Wat is meditatie?

Meditatie is de beoefening van het kalmeren van de geest en het opruimen van je gedachten. Het is een manier om innerlijke rust en geluk te vinden.Er zijn veel voordelen van meditatie. Het kan u helpen om stress, angst, depressie te beheersen, beter te slapen, uw immuunsysteem te verbeteren en pijn te verminderen. Meditatie vereist geen apparatuur of speciale vaardigheden – iedereen kan mediteren.

Gezondheidsvoordelen van meditatie, ontspannen als nooit tevoren

Meditatie is een van de meest effectieve manieren om te ontstressen en een gezonder leven te leiden. Het is bewezen dat het helpt bij het verlichten van depressie, angst en andere psychische stoornissen. Meditatie verbetert ook je concentratie, focus en aandacht, terwijl het de bloeddruk verlaagt, ontstekingen verlicht en chronische pijn vermindert.

Hoe begin je voor de eerste keer te mediteren?

Meditatie is de beoefening van stilzitten en het concentreren op ademhaling of een mantra.Er zijn veel manieren om te mediteren, maar veel mensen beginnen met een eenvoudige mindfulness-meditatie. Dit type meditatie houdt in dat je je op de ademhaling concentreert en gedachten observeert zonder oordeel.De eerste stap is het vinden van een comfortabele plek om te zitten. Het moet ergens zijn waar je niet gestoord wordt door lawaai of onderbrekingen. Zoek vervolgens een comfortabele zithouding waarmee u uw ruggengraat recht maar ontspannen kunt houden. U kunt proberen met gekruiste benen op de grond of in een stoel te zitten met beide voeten plat op de grond en uw handen comfortabel in uw schoot te rusten, met de handpalmen naar boven, of de ene hand over de andere te rusten met de handpalmen naar boven. Daarbij kunt u kiezen voor een geleide meditatie of een stilte meditatie ook het herhalen van een mantra kan helpend zijn. En dan gedachten ja deze zijn zeer aanwezig en komen en gaan zolang u er zich niet mee identificeert of in wegduikt, verdwijnen ze ook weer. Wat veel voorkomt is dat er allerlei ‘to do lijstjes’ de gedachten passeren. Laat het er ‘zijn’ zonder aandacht te geven dat verdwijnen ze ook weer. De strijd ermee aangaan werkt averechts en de gedachten zullen versterken.

Kan iedereen mediteren?

Meditatie is moeilijk voor sommige mensen, maar dat zou het niet moeten zijn. Er zijn veel manieren om afleiding te verminderen en meditatie gemakkelijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld een timer gebruiken, je telefoon uit het zicht houden of op retraite gaan waar geen afleiding is. Meditatie is een gemoedstoestand die door iedereen kan worden bereikt. De voordelen van meditatie zijn onder meer stressvermindering, verminderde angst en depressie, verbeterde mentale focus en helderheid. Veelgebruikte technieken zijn mindfulness-meditatie, diepe ademhalingsmeditaties en transcendente meditatie. Samen met sporten, gezond eten een ideale combinatie om te werken aan preventieve gezondheid.

Verschillende apps voor meditatie

Er is een breed scala aan apps om uit te kiezen, met een veelvoud aan functies. Headspace is een van de meest populaire apps voor beginners en biedt een 10-daagse introductiecursus. Insight Timer is een andere populaire app, die functies biedt zoals geleide meditaties en een timer met verschillende klokken voor elk interval. Mijn favoriete is iniedergeval die van Inzicht Timer, deze heeft namelijk zoveel mogelijkheden. Daarnaast ben ik zelf erg te spreken over de meditaties van Davidji, hij heeft een geweldige stem die veel rust brengt.

Als je op zoek bent naar meer gemoedsrust, meer duidelijkheid en een betere focus op taken, dan is het opzetten van een meditatiebeoefening een geweldige manier om dit te bereiken. Wil je hier begeleiding bij neem dan contact op ik bouw graag samen met u aan een ontspannen leefstijl.

× Voor contact klik hier.