Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Emotionele pijn na relatiebreuk

Wat emotionele pijn na relatiebreuk kan doen

Emotionele pijn na relatiebreuk komt veel voor, zeker als een van de twee partners graag de relatie had willen voorzetten. De pijn en emoties die worden ervaren bij deze breuk kunnen je helemaal overnemen en zelfs ziek maken. Om dit pijnlijke stuk te verwerken heeft dit tijd en aandacht nodig, door ook stil te staan bij de emoties.

Het is nodig om eerder hulp te zoeken

Als het minder goed gaat in je relatie dan is het al tijd om aan de bel te trekken. Wat ik zie in mijn praktijk is dat stellen op een later stadium pas hulp gaan zoeken als ze al in een conflict zijn beland waardoor er veel frustraties en irritaties al zijn. Verlangens en communicatie over emoties en gevoelens zijn weggedrukt waardoor er vaak verwijdering ontstaat in de relatie. Je hebt te investeren in jouw relatie dit is namelijk zo’n belangrijk onderdeel van ons leven, veel stress en gezondheidsproblemen komt voort uit het ontstaan van ruzies en triggers in relaties.

Emoties, woede frustratie en angst

Wanneer je als man of vrouw pijn ervaart tijdens een scheiding/ uit elkaar gaan, kun je een overweldigende mix van emoties doormaken, zoals verdriet, woede, frustratie en angst voor de toekomst. Het is essentieel om met deze emoties om te gaan en stappen te ondernemen om je welzijn te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode en ik weet uit eigen ervaring dat dit pittig kan zijn.

Hier zijn enkele tips voor als je te maken hebt met een relatiebreuk:

  1. Erken je emoties: Het is normaal om verdrietig, boos of verward te zijn tijdens een scheiding. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en ze niet te onderdrukken. Sta jezelf toe om te rouwen om het einde van de relatie en wees niet te hard voor jezelf als je emotioneel bent.
  2. Zoek steun: Praat met vrienden, familieleden of een therapeut over wat je doormaakt. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan enorm helend zijn. Steun van anderen kan je helpen om je niet alleen te voelen tijdens deze moeilijke periode.
  3. Neem de tijd om te helen: Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, en het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te helen. Forceer jezelf niet om meteen weer “normaal” te zijn. Geef jezelf toestemming om jezelf opnieuw uit te vinden en stap voor stap te groeien naar een nieuwe fase in je leven.
  4. Zorg voor jezelf: Richt je op zelfzorg en welzijn. Probeer gezond te eten, voldoende te slapen, lichaamsbeweging te krijgen en stressverlagende activiteiten te ondernemen, zoals meditatie of wandelen. Dit zal je helpen om beter met de emotionele uitdagingen om te gaan.
  5. Vermijd impulsieve beslissingen: In tijden van emotionele stress is het verleidelijk om impulsieve beslissingen te nemen. Probeer echter grote beslissingen, zoals verhuizen of grote aankopen, uit te stellen totdat je je emotioneel stabieler voelt en helderder kunt nadenken.
  6. Juridisch advies: Als je betrokken bent bij een scheiding, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen om je rechten en plichten te begrijpen. Een advocaat kan je begeleiden bij de juridische aspecten van de scheiding en je helpen om weloverwogen keuzes te maken.
  7. Focus op persoonlijke groei: Een scheiding biedt ook de mogelijkheid om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Probeer te leren van de ervaringen in je huwelijk en te reflecteren op wat je wilt in de toekomst.
  8. Blijf geduldig en hoopvol: Het herstellen van een scheiding kost tijd. Blijf geduldig en hoopvol, zelfs als de weg naar genezing uitdagend lijkt. Geleidelijk aan zul je merken dat je sterker en veerkrachtiger wordt.

Het is belangrijk op te merken dat dit algemene adviezen zijn, en dat elke situatie anders is. Als de pijn en het verdriet overweldigend zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Ik kan je begeleiding bieden in dit pittige proces!