Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wanneer kies jij écht voor jezelf?

Wanneer kies jij écht voor jezelf?

Wanneer kies jij echt voor jezelf, is een vraag die we ons vaak stellen, echter blijft het bij een vraag. We blijven vaak zo bezig met wat andere denken en vinden.

Hoe we eruit moeten zien?

Hoe we moeten reageren?

Wanneer we moeten presteren?

Want als jij aan jezelf denkt laat je andere in de steek?

We zijn vergeten hoe te leven in het moment!

Ja sociale contacten zijn belangrijk en ook ‘voelen’ of jij op dat moment wel behoefte hebt om af te spreken. Even pas op de plaats en ‘voelen’ wat je echt wilt. Dat zijn we vaak vergeten of vinden dat we wel naar die verjaardag ‘moeten’ of we zeggen af met een smoesje. Zou dat beter klinken dan de waarheid?

Alles draait door…

Vooral bij het hebben van veel stress & burn-out kan het zijn dat je alles en iedereen om je heen aan het ‘pleasen’ bent. Dat je het belangrijker vindt om alles door te laten gaan en naar de buitenwereld te laten zien dat er ‘niks’ aan de hand is, want jij bent toch die onafhankelijke sterke man of vrouw. Alles draait door en jij voelt je verantwoordelijk en als alles zou stoppen? Zou je dan falen voor de buitenwereld en vooral voor jezelf?

Eerst even…

Het is namelijk eerst je moeder, vader, partner, kids, vriend of vriendin, collega, cliënt, buurman, buurvrouw, patiënt die zorg en aandacht nodig heeft. Daar is op zich helemaal niks mis mee, alleen wel als dit ten koste gaat van JOU! En dat zie ik vaak terug bij veel coachees, ze denken niet aan zichzelf en stellen andere prioriteiten.

Het is nodig dat jij voor jezelf kiest!

Voor jezelf kiezen houdt in dat je een leukere partner/moeder/vader/persoon bent. Want het is nodig om te ontspannen en te kunnen rusten zonder jezelf schuldig te hoeven voelen! Ik spreek zoveel mensen die zichzelf een schuldgevoel geven doordat ze de keuze maken om iets voor zichzelf te doen. Vaak zijn dit ‘helpers’ , ze staan namelijk eerst klaar voor de ander en soms nooit voor zichzelf. Uiteindelijk kunnen ze zo erg over hun eigen grenzen gaan dat ze volledig uitgeput raken en dan ligt een burn-out op de loer.

REFLECTIE OEFENING

Ga eens kijken op een dag:

-Welke activiteiten doe je echt voor jezelf? (omdat je het echt wilt)

-Welke activiteiten doe je om te voldoen aan de verwachting van een ander?

Maak eens een lijstje en reflecteer op jezelf, wat zijn nou de momenten die je pakt voor jezelf? Op welk wijze kan je hier een verandering in teweeg brengen? Maak een nieuw dagschema met ‘bewuste momenten voor jezelf’ en kijk eens hoe je je voelt na een dag waarop je juist aandacht geeft aan jezelf.

Als jij goed voor jezelf kan zorgen, kun je er pas écht goed voor de ander zijn!

En is het nou lastig om voor jezelf te kiezen en heb je wat hulp nodig dan ben ik ervoor jou! Neem contact op voor een kennismaking!