Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Waarom vrouwen vaker last hebben van een burn-out

Waarom vrouwen vaker last hebben van een burn-out begrijp ik wel hoor! Even terug wat is een burn-out ook alweer? Een burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting die kan leiden tot depressie en angst. Vrouwen hebben nou eenmaal meer kans op burn-out dan mannen, omdat vrouwen eerder de rol van verzorger op zich nemen, waardoor ze hun eigen behoeften verwaarlozen. Vrouwen praten ook minder vaak over hun gevoelens en wat ze nodig hebben. Ze hebben de neiging om niet om hulp te vragen wanneer ze die nodig hebben, wat kan leiden tot een burn-out. Ook moeten vrouwen met veel verantwoordelijkheden tegelijk jongleren. Ze moeten voor hun gezin, hun kinderen, werk of eigen bedrijf, huishouden en andere verplichtingen zorgen. Veel ‘ballen’ omhoog houden dus!

Hoe reageren vrouwen op stress?

Waarom vrouwen vaker last hebben van een burn-out heeft dus ook met stress te maken. Want vrouwen zijn gevoeliger voor stress, ervaren sneller stress en houden dit gevoel ook langer vast. Deze grote verantwoordelijkheidsgevoelens geven vaak stress en dit kan leiden tot een burn-out. Letterlijk een opgebrand gevoel, constant onrust, piekeren, slecht slapen, je waardeloos voelen, onzeker, geen vreugde meer ervaren en de balans die helemaal zoek is! Vrouwen reageren anders op stress dan mannen. Wanneer het lichaam gestrest is, geeft het cortisol en adrenaline af, waardoor het snel kan reageren en de stressor kan bestrijden. Vrouwen hebben meer kans om in overlevingsmodus te zitten als ze gestrest zijn, wat betekent dat ze prioriteit zullen geven aan het welzijn van anderen boven dat van zichzelf. Omgekeerd hebben mannen meer kans om in de “vecht- of vlucht” -modus te zijn als ze gestrest zijn.

Hoe de symptomen van burn-out te bestrijden en te voorkomen?

Er zijn veel manieren om een burn-out te voorkomen. Een daarvan is het zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt en activiteiten doet die je leuk vindt. Het is belangrijk om ook rekening te houden met je werk-privébalans. Dus niet teveel taken op je nemen, grenzen kunnen stellen om te voorkomen dat je overwerkt of overspannen raakt. Daarnaast is het ook een must om voor je geestelijke gezondheid te zorgen. Dit kan door bijvoorbeeld mindfulness, yoga of meditatie te beoefenen en samen met een coach te kijken naar een plan van aanpak. Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar te veel stress kan leiden tot emotionele en fysieke problemen. De sleutel tot het vermijden van deze onaangename gevolgen is manieren te vinden om je stressniveaus te verminderen en te zorgen voor een goede balans in je leven.

Vrouwen nemen minder vaak tijd voor zichzelf!

De meeste vrouwen werken harder en besteden minder tijd aan zichzelf. In een onderzoek naar hoe vrouwen hun tijd besteden, bleek dat 31% van de vrouwen zichzelf tijd toekennen om echt te ontspannen en niet de tijd die over is te besteden aan het huishouden of de kinderen. Veel vrouwen voelen zich erg verantwoordelijk en willen veel ‘perfect’ doen. Ze kiezen er dan voor om eerst de was te doen of te koken en daarna komt eventueel een momentje van ontspanning. Echter komt dat momentje niet want dan komt er wel weer een ander klusje.

Hoe belangrijk is tijd nemen voor jezelf?

Tijd voor jezelf nemen is belangrijk om een evenwichtig leven te leiden. Wanneer je tijd voor jezelf neemt, ben je beter in staat om taken uit te voeren en van het leven te genieten. Het kan echter moeilijk zijn om tijd te vinden als je een druk schema hebt. Als we goed voor onszelf zorgen, kunnen we onze productiviteit op het werk verhogen en een goede moeder en partner zijn. Dit vraagt om grenzen neer te zetten en ‘nee’ te kunnen zeggen en in sommige situaties voor jezelf op te komen! Heel belangrijk en soms oooh zo moeilijk want natuurlijk wil je de ander geen pijn doen.

Helemaal niks doen….

Herken je dat je mag helemaal niks doen! Alleen even zitten en ‘voelen’. Even rustig zitten op de bank of in de tuin en je dan schuldig gaan voelen dat je ‘niks’ doet. Want ja wij vrouwen moeten toch altijd bezig blijven. Er blijven nog wel 100 dingen die je kan doen om of in het huis en zaken die geregeld moeten worden. Vaak trekken vrouwen deze taken extra naar zich toe en voelen we ons vreselijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gezin tevens vinden we het moeilijk om ‘hulp’ te vragen aan onze partner. Goede oefening voor ons vrouwen, ga eens 20 minuten op de bank, in de tuin etc. niks doen (ook geen telefoon dus). Ben benieuwd wat je gaat ervaren?

Een burn-out dat overkomt mij niet!

Burn-out is een veelvoorkomend probleem, vooral onder vrouwen. Het kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder overbelasting, een gebrek aan evenwicht tussen werk en privéleven. Telkens over je grenzen heen laten gaan, je te verantwoordelijk voelen voor alles om je heen etc. Het probleem met burn-out is dat het moeilijk te herkennen kan zijn. Om een burn-out te voorkomen, is een goede balans belangrijk en ontspanning door goed voor jezelf te zorgen. We zijn gewend om steeds maar door te moeten rennen van afspraak naar afspraak, van werk naar school, richting sport en weer terug. Je hebt dan geen regie meer over je eigen leven en je gaat te hoge eisen aan jezelf stellen. Want wanneer is iets nou ‘goed genoeg’?Als je veel fysieke of mentale klachten krijgt en je ervaart veel stress ga dan kijken voor hulp. Al ga je een gesprek aan met een coach om te kijken naar een juiste balans in je leven, dat kan al heel verhelderend zijn!

Natuurlijk help ik je graag want je hoeft het niet alleen te doen!

Het is juist de eerste stap naar een beter leven en herstel als je om hulp durft te vragen! Je staat er alleen voor want deze situatie is al moeilijk genoeg. Het is dus ook heel dapper en krachtig om juist om hulp te vragen! Dan kan je stappen gaan maken naar herstel, meer zelfvertrouwen en regie over jouw leven! Tevens kan je deze burn-out test invullen om te kijken of je verschijnselen hebt van een burn-out. Wil je weten wat ik voor je kan doen? Neem contact op! We kijken vooral samen wat voor jou werkend is!