Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het relatiedenken en zelfliefde

Het ‘relatiedenken’

Het relatiedenken en zelfliefde daar gaat dit blog over. Als we kijken naar de maatschappij dan zien we ‘een relatie hebben’ als een ‘doel’. Als je doorkrijgt dat je zelfbeeld voor het grootste deel bepaald wordt door je afhankelijkheid van liefde en erkenning van andere ga je op een ander manier naar jezelf en het leven kijken. Voor veel mensen is het hebben van een liefdesrelatie het ultieme doel in het leven. Zonder deze relatie zouden we niet gelukkig zijn, dit is een veelgehoorde overtuiging. Wij zijn vaak een relatie aan het ‘nastreven’ of proberen er een ‘vast te houden’. Bij sommige mensen ontstaan er door meerdere relaties te hebben gehad met pijnlijke ervaringen het tegenovergestelde. Namelijk het niet meer willen aangaan van een relatie. Als je stop met het ‘relatiedenken’ en beseft dat dat deze manier van denken veel lijden met zich meebrengt, doordat je steeds alle aspecten die je zoekt in een relatie buiten jezelf zoekt. Je komt dan in een afhankelijkheidsrelatie terecht waardoor je steeds bevestiging zoekt bij de ander. Vooral als je andere verantwoordelijk stelt voor jouw emoties en gevoelens.

Het belang van zelfliefde

We nemen vaak als vanzelfsprekend aan dat we van andere mensen moeten houden om gelukkig te zijn. Maar velen van ons zien het belang van eigenliefde over het hoofd. Er wordt ons vaak verteld dat we eerst van onszelf moeten houden voordat we van anderen kunnen houden, maar hoe doen we dat eigenlijk? De eerste stap is om te begrijpen wat zelfliefde is. Jezelf accepteren en waarderen en vanuit de kern zien dat je compleet bent. Liefde en acceptatie voor jezelf is ‘zelfliefde’.Het gaat niet om egoïstisch of arrogant zijn, maar om comfortabel zijn met wie je bent en vertrouwen hebben in je capaciteiten.

De eerste stappen om liefdevol naar jezelf te kijken

Zelfliefde is een van de belangrijkste dingen in het leven. Het is een cruciale factor voor een gelukkig en bevredigend leven. Als je van jezelf houdt, ben je zelfverzekerder, zelfverzekerder en tevreden met wie je bent als individu. Het betekent ook dat je een gezond gevoel van zelfrespect en waarde hebt. Zelfacceptatie: Accepteer je jezelf onvoorwaardelijk, ongeacht je gebreken of fouten? Dat is de eerste stap naar zelfliefde. Zelfcompassie: behandel je jezelf met vriendelijkheid wanneer je wordt geconfronteerd met moeilijkheden en uitdagingen? Dat is de tweede stap naar zelfliefde Het is cruciaal om zelfliefde te beoefenen. Het is uitdagend om te doen, maar het zal je mentaal en emotioneel sterker maken. Je moet voor jezelf zorgen en aan je geestelijke gezondheid werken voordat je van anderen kunt houden of kunt geloven dat anderen van jou houden.

Zelfliefde is een van de belangrijkste dingen in het leven. Het is een cruciale factor voor een gelukkig en bevredigend leven. Als je van jezelf houdt, ben je zelfverzekerder, zelfverzekerder en tevreden met wie je bent als individu. Het betekent ook dat je een gezond gevoel van zelfrespect en waarde hebt.

Er zijn veel manieren om aan zelfliefde te werken

1) Leer om van binnenuit van je lichaam te houden door te begrijpen wat het nodig heeft om optimaal te functioneren.

2) Oefen dankbaarheid voor alle dingen die deel uitmaken van wie je bent – je persoonlijkheid, talenten, eigenaardigheden en gebreken.

3) Observeer je eigen gedrag, wat zijn gedachten die voorbijgaan? Of zijn er veel herhalende gedachten?

Het belang van eigenliefde en waarom het de sleutel is tot relaties

Zolang je niet in staat bent om zelf de diepste gevoelens van onvolkomenheid en behoeftigheid te integreren in je spirituele groei, zul je jezelf telkens weer afhankelijk maken van andere om de behoeftigheid te vullen. Het is dus essentieel om van jezelf te houden voordat je van anderen probeert te houden. We moeten eerst voor onszelf zorgen om voor anderen te kunnen zorgen. Als we niet van onszelf houden, gaan we deze liefde die we zelf missen laten bevestigen door onze liefdesrelatie en worden we hier afhankelijk van. Daardoor kan je niet bouwen aan een gelijkwaardige relatie en zul je merken dat als je partner weg is dat jij je alleen en eenzaam voelt. Dat je altijd de ander nodig hebt om je beter te voelen of ‘compleet’ te voelen.

Je bent niet volmaakt. En dat is oké.

We hebben allemaal onze tekortkomingen en het is belangrijk om ze te omarmen. Wat belangrijker is, is je houding ten opzichte van deze onvolkomenheden. Als je ze kunt accepteren en eraan kunt werken, zul je gelukkiger zijn in het leven en in je persoonlijke relaties met anderen. Tevens heb jij de regie over je leven en jij kan ook je gedachten veranderen en werken aan zelfliefde door verschillende mogelijkheden. Dit zorgt er direct ook voor dat je zekerder in het leven gaat staan en ook in je relatie. Een mooi boek over de afhankelijkheid en verslaving aan liefde is ‘verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz.

De weg naar meer zelfliefde

Ook ik heb het pad gelopen van bevestiging van vele relaties naar zelfliefde en heb mogen ontdekken wie ik ben en hoe fijn het is om van jezelf te kunnen houden. En nee dat gevoel is er niet altijd en overal. Ook ik heb momenten waarin ik terugval naar ‘zelfafwijzing’ ‘zelfveroordeling’ etc. en dat mag er ook helemaal zijn echter weet ik dat dit gevoel tijdelijk is en ook weer weg zal gaan. Echter heeft meditatie, affirmaties, coaching sessies mij geholpen om mezelf echt te leren kennen. Wil jij nou ook deze stap maken? Neem dan contact op!