Burn-out en zelfvertrouwen, dit zijn belangrijke onderwerpen als we kijken naar de oorzaken van een burn-out. Zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen kunnen. Je herkent je talenten en je minder sterke punten en accepteert deze. Zelfvertrouwen is een fundament waar veel andere competenties op gebouwd zijn. Het is echter niet altijd gemakkelijk om zeker te zijn van jezelf zeker niet bij het hebben van stress en burn-out. De regie van je leven valt dan helemaal onderuit. Er zijn veel redenen waarom mensen zich minder zelfverzekerd voelen, maar er zijn manieren waar je aan kunt werken om weer meer zelfvertrouwen op te bouwen.
Wanneer voelen we ons minder zelfverzekerd?
Vaak voelen mensen zich minder zelfverzekerd omdat ze niet in zichzelf geloven of denken dat ze niet goed genoeg zijn voor zichzelf of de buitenwereld. Dit is het hebben van ongeloof in jezelf, want als je echt iets zou willen dan is geen reden waarom je niet je best doet en ervoor gaat. Als het niet lukt, heb je het in ieder geval geprobeerd en ben je dichterbij gekomen dan wanneer je het helemaal niet hebt geprobeerd! En tja… fouten maken mag!
Onzekerheid en trauma
Een andere reden waarom mensen zich niet zo zelfverzekerd voelen, is vanwege een eerdere traumatische ervaring zoals worden gepest, gediscrimineerd of je ergens niet bij voelen horen. Het kan ook een relatie zijn waarin je niet gezien werd of opvoeding waardoor je het gevoel hebt gekregen niet goed genoeg te zijn. Al deze gebeurtenissen laten je twijfelen aan jezelf dit heeft direct effect op je eigenwaarde. Het is jammer dat zulke gebeurtenissen een litteken kunnen achterlaten waardoor je in het programma ‘zelfafwijzing’ blijft hangen.
Jij blijft altijd de regie hebben over je gedachten
Weet dat jij altijd de regie hebt over je leven en zelf kan bepalen hoe jij over iets denkt en welke gedachten je aan een gebeurtenis koppelt. Natuurlijk klinkt dit heel makkelijk echter komt er veel zelfontwikkeling aan te pas om trauma’s te kunnen doorleven of te kunnen reflecteren op je leven en uiteindelijk de weg naar acceptatie te vinden.
Wat zijn de kenmerken van een laag zelfbeeld?
Een laag zelfbeeld is een veelvoorkomend probleem, doordat er op social media vaak zaken worden gecreëerd hoe iets eruit hoort te zien. Ook reclames, magazines laten de ‘perfecte beelden’ zien van wat mooi is en wat niet. Dat kan je flink onzeker maken en zorgen voor een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om symptomen van een laag zelfbeeld te herkennen, zodat je ermee aan de slag kan. Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, kan dit een teken zijn van een laag zelfbeeld. Je kan ook moeite hebben met het accepteren van complimenten of het gevoel hebben dat je prestaties het niet waard zijn om te vieren.
Kenmerken van een laag zelfbeeld:
- Veel piekeren
- Lastig vinden of twijfelen om een relatie aan te gaan
- Jezelf constant vergelijken
- Gevoelig zijn voor feedback
- Moeite hebben om voor jezelf op te komen-grenzen aangeven
- Je kijkt eerder naar de zwakke punten van jezelf als de positieve eigenschappen
- Je haalt jezelf vaak naar beneden
- Je bent vaak onzichtbaar en durft je mening niet te geven
Tips om je zelfvertrouwen op te bouwen
1) Geloof in jezelf:
Dit klinkt misschien als een cliché, maar het is een van de belangrijkste dingen als het gaat om het opbouwen van vertrouwen. Als jij niet in jezelf gelooft, zal niemand anders dat ook doen. Dus begin te geloven dat je alles kunt doen waar je je zinnen op hebt gezet en ga dan naar buiten en bewijs het!
2) Stop met vergelijken:
Het is gemakkelijk om je leven met anderen te vergelijken en je slecht over jezelf te gaan voelen als we iemand zien die succesvoller lijkt dan wij, een betere baan of meer geld heeft. Maar de waarheid is dat iedereen zijn eigen unieke uitdagingen en worstelingen heeft. Dus stop met het vergelijken van de jouwe met die van iemand anders en concentreer je op wat JOU gelukkig maakt in plaats van wat hen gelukkig maakt!
3) Zorg goed voor jezelf:
Denk op tijd aan rust en ontspanning, raas niet steeds door van het een naar het ander. (wanneer ontspan jij eigenlijk?)Plan ook eens helemaal niets…. geen agenda, geen social media niks, kan jij rustig zijn zonder iets te hoeven doen? Kan jij de rust in jezelf vinden en stil staan bij je gevoelens?
4) Affirmaties wat zijn dat eigenlijk?
Het is bewezen dat affirmaties stress verminderen, positiviteit vergroten en het gevoel van eigenwaarde verbeteren. Ze zijn een specifieke vorm van zelfhypnose die overal en altijd kan worden toegepast. Affirmaties worden gebruikt om je geest te programmeren met positieve gedachten die je kunnen helpen een meer optimistische kijk op het leven te ontwikkelen. Dus ja, affirmaties helpen zeker. Wat je denkt vormt namelijk je werkelijkheid en deze affirmaties zijn bouwstenen voor een steviger vertrouwen in jezelf. Kijk eens op deze website daar staan veel mooie voorbeelden van positieve affirmaties op!
5) Waar ben je trots op?
Kijk eens naar positieve momenten in je leven, mooie prestaties en zaken waar je trots op bent. Zet deze eens op een rijtje dit draagt zeker bij aan een gevoel van trots op jezelf mogen zijn! Lees deze zaken eens elke ochtend door voordat je de dag start.
6) Jezelf vergeven!
Vergeef jezelf voor zaken die niet goed zijn verlopen in je leven, stop met jezelf te veroordelen want zelfafwijzing is de ergste vorm van afwijzing! Dit ook doordat de hele dag die innerlijke criticus aan het woord is! Schrijf die gedachten eens op en laat ze los.
Wat Monarch Coaching te bieden heeft
In het programma herstellen bij stress en burn-out komt is er ook een onderdeel over zelfvertrouwen, gezien dit een belangrijk onderwerp is over hoe je in het leven staat en op welke wijze je kan omgaan met initiatief nemen, assertiviteit, nemen van besluiten, overtuigen, zelfstandigheid en onafhankelijkheid, delegeren, presenteren , sociale vaardigheden en stressbestendigheid. Ben je geïnspireerd door mijn blog? Neem dan contact op ik vertel je graag meer!