Wat is een relatie met jezelf?
Over onzekerheid en zelfliefde een belangrijk onderwerp want als we geen liefdevolle relatie met onszelf hebben, hoe kunnen we dan ooit verwachten een gezonde relatie met iemand anders te hebben? Als we geen liefdevolle relatie met onszelf hebben, hoe kunnen we dan ooit verwachten een gezonde relatie met iemand op te kunnen bouwen? Zelfliefde en zelfrespect zouden de basis moeten zijn van elke relatie. Daarom is zelfcompassie zo belangrijk. Zelfcompassie is vriendelijk en begripvol zijn voor jezelf ook bij het maken van fouten. In plaats van jezelf te bekritiseren, pijnigen en afvallen. We weten dat iedereen fouten maakt en van fouten maken leer je! Dus aardig zijn voor jezelf en accepteren wie je bent met al je gebreken. De eerste stap is om jezelf te leren kennen. Dit betekent aandacht besteden aan je gedachten, je gevoelens en je lichaam. Het betekent ook elke dag tijd voor jezelf nemen.
Tijd nemen voor jezelf, hoe doe je dat eigenlijk?
We gaan allemaal zo op in de dagelijkse routine dat we vaak vergeten tijd voor onszelf te nemen. We hebben geleerd onbaatzuchtig te zijn en anderen boven onze eigen behoeften te stellen, maar vaak vergeten we onszelf. Tijd voor jezelf nemen is belangrijk, want je hebt ontspanning nodig van de dagelijkse sleur en geeft je de mogelijkheid om je batterij weer op te laden.
Hoe kan je ontspanning vinden in je leven?
Sommige mensen vinden ontspanning in hun werk of hobby’s, maar het kan moeilijk zijn om dit niveau van focus en concentratie vast te houden wanneer ze worden geconfronteerd met een drukke levensstijl. Deze ontspanning kan iets simpels zijn als het lezen van een boek, wandeling maken, sporten, mediteren of bijvoorbeeld naar de sauna.Als je op zoek bent naar een manier om te ontspannen, probeer dan eens een mindfulnessmeditatie.
Wat zijn de voordelen van een relatie met jezelf?
We moeten allemaal voor onszelf zorgen.Het is belangrijk dat we gezond eten, ontspannen, bewegen en voldoende slapen. Je kunt niets doen voor de mensen om je heen als je uitgeput, ziek of niet in vorm bent. Als we niet eerst voor onszelf zorgen, is het onmogelijk om er voor anderen te zijn.
De waarde van zelfliefde in relaties en waarom het belangrijker is dan je denkt!
Het belang van zelfliefde in relaties kan niet worden onderschat. We moeten allemaal van onszelf houden voordat we anderen liefde kunnen geven. Voor een gelijkwaardige relatie met je partner, vrienden en kinderen is de basis dat je van jezelf houdt en jezelf kan accepteren zoals je bent. Anders kom je in een afhankelijke relatie terecht en haal jij de liefde voor jezelf bij je partner vandaan. Doordat je partner dit blijft voeden bijvoorbeeld door het geven van veel complimenten, cadeautjes etc. blijft dit in stand en kan jij niet meer zonder je partner.
hoe ziet gezonde zelfliefde eruit?
Gezonde zelfliefde betekent niet dat je ‘perfect’ bent. Het betekent dat je van jezelf houdt om wie je bent en jezelf probeert te verbeteren waar je kunt. Zelfacceptatie en zelfliefde is een reis, geen bestemming. Het gaat over goed voor jezelf zorgen en jezelf volledig accepteren, zoals jij bent op dit moment. Jezelf volledig accepteren met al je onzekerheden en volmaaktheden is een hele klus en soms gewoon f*cking moeilijk (sorry voor het woord maar wel de waarheid).
Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zie je dan?
Oefening; ga eens voor de spiegel staan en kijk een wat je dan ziet, wat zegt die inner Voice? Wat zie jij aan de buitenkant en wat zie je aan de binnenkant? Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe omschrijf schrijf dat eens op en ga eens kijken waar dat stemmetje vandaag komt en op welke wijze deze is gevormd. Ben benieuwd wat jou ervaring is!
Gevoelens van onzekerheid en de innerlijke criticus
Gevoelens van onzekerheid hebben vaak te maken met het uiterlijke deel en hoe je wilt dat anderen jou zien. Sociale media kunnen dit verergeren omdat mensen sterk gefilterde foto’s van zichzelf online plaatsen. Ook zien we in bladen plaatjes van de ‘’perfecte vrouw’ met het ‘perfecte lichaam’. Hierdoor worden onzekere gevoelens van vrouwen vaak versterkt. Daarnaast speelt de ‘innerlijke criticus’ mee. Ja de innerlijke criticus is namelijk dat stemmetje in je hoofd dat de hele dag aanstaat en zegt dat jij dat niet kan, dat je niet goed genoeg bent, dat je lelijk bent, te dik, te dun, groot/kleine etc. Uiteindelijk kan dit stemmetje zo gaan overheersen dat jij dit gaat geloven. BULSHITT!
Het is tijd om dat stemmetje te stoppen!
Wil je een nieuw begin maken aan een onzekere periode en dat stemmetje laten zien wie je werkelijk bent! Da ga ik graag samen met jou aan de slag om samen te werken aan zelfvertrouwen en helemaal in je eigen kracht te staan! Neem contact met mij op voor een gratis gesprek!