Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hulp bij burn-out negatief zelfbeeld

Burn-out is een toestand van extreme uitputting van het lichaam en geest. Het kan iedereen overkomen, maar het komt vaker voor bij mensen die overwerkt, onderbetaald of zich ondergewaardeerd voelen. De eerste richting het herstel is het accepteren van je burn-out. Je kunt een burn-out krijgen als je je de de hele tijd uitgeput voelt, zelfs als je voldoende slaapt.

Het zelfbeeld hoe vormt zicht dit?

Als je kijkt naar jouw leven dan zijn alle gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in het gezin waar je in bent opgegroeid maar ook erbuiten van invloed op je zelfbeeld. Echter natuurlijk ook alle relaties, school en werkervaringen vormen gezamenlijk je zelfbeeld. Ik ben vroeger gepest op de middelbare en dit heeft ook bijgedragen aan een vertekend zelfbeeld. Het is namelijk goed om te begrijpen dat slechts enkele heftige of negatieve ervaringen al genoeg zijn voor het vormen van een verstoord zelfbeeld. Vanuit die gebeurtenis vormen zicht weer gedachten en ga je jezelf bekritiseren door negatieve gedachten.

Het beeld wat jij van jezelf hebt is dus gevormd door alles wat je hebt meegemaakt. Hier staan we vaak niet bij stil, vooral hoezeer het beeld dat je van jezelf gevormd hebt van invloed is op alle situaties in je leven. Tevens bepaalt het hoe jij je voelt, welke overtuigingen je hebt gecreëerd en hoe je in het leven staat. Het hebben van een positief zelfbeeld is dus erg belangrijk!

Negatieve gedachten

Voorbeelden van negatieve gedachten; ik ben niet goed genoeg, ik ben niet leuk genoeg, ik ben niet mooi genoeg, ik ben dom, ik ben dik, ik ben te dun, zie je wel ik hoor er niet bij, ik ben een sukkel, zie je wel het lukt me weer niet etc. Hierdoor ga je dus jezelf minder waard voelen en dan ervaar je vaak onzekerheid, angst en je wijst jezelf dus de hele dag af. En vergeet een ding niet, niemand kan jou zo erg afwijzen als jij zelf!

Een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld betekent dus dat jij jouw beeld over jezelf niet laat afhangen van de mening van de ander. Een positief of realistisch zelfbeeld helpt ons om lekkerder in ons vel te zitten en in het leven te staan. Ook helpt het jou om beter om te kunnen gaan met tegenslagen en pijnlijke gebeurtenissen. Als je happy bent met jezelf zit je lekkerder in je vel en presteer je beter!

Negatief zelfbeeld en burn-out

Veel mensen met een burn-out hebben een negatief zelfbeeld of een lage eigenwaarde, dus er is werk aan de winkel. Er zijn gelukkig meerdere manieren om je zelfbeeld een boost te geven en anders naar jezelf te gaan kijken. Uiteindelijk kijk je dan ook anders naar de wereld gezien je dan beter in je vel zit! Het zelfbeeld is iets dat moeilijk te veranderen is. Het kan door veel dingen worden beïnvloed, zoals de samenleving, social media en de mensen om ons heen. Als je jezelf constant afwijst, kan het moeilijk zijn om die gedachten en vooral belemmerende overtuigingen te veranderen.

Als je bijvoorbeeld te zwaar bent en je ziet iemand die slank is, dan is het gemakkelijk om het idee te krijgen dat dun zijn beter is dan dik zijn. Maar wat als die persoon een eetstoornis heeft? Onze gedachten en overtuigingen creëren onze werkelijkheid!

Over je grenzen heen gaan en perfectionisme

Burn-out is een term die verwijst naar de emotionele, mentale en fysieke uitputting die je ervaart doordat je een langere tijd over je grenzen laat gaan en overal aan wil voldoen. Als je een burn-out hebt, loop je vaak het risico cynisch, negatief en ontevreden te zijn over je zelfbeeld. Dit kan direct veel onzekerheid opleveren en wantrouwen naar jezelf. Perfectionisme kan ook een grote rol spelen bij burn-out en je schamen doordat je niet meer alles kan doen wat je voorheen wel kon. Het voelt als falen of niet voldoen aan de hoge eisen die je jezelf oplegt.

Hoe zich te ontdoen van negatieve gedachten en emoties

We hebben geen controle over het leven en wat we meemaken. Soms maken we zulke heftige gebeurtenissen mee, die uiteindelijk een trauma kunnen vormen. Waar we wel invloed op hebben is op welke wijze we reageren op deze gebeurtenissen en hoe we omgaan met onze emoties. Het eerste is belangrijk om je bewust te worden van je gedachten en deze te onderzoeken. Zijn je gedachten negatief of positief? Mochten je gedachten vooral negatief zijn, ga dan eens kijken naar een positieve tegenpool van deze negatieve gedachten. Het is dan juist de oefening om alle negatieve gedachten te vervangen voor positieve. En ja, dit is natuurlijk niet zo een, twee, drie geregeld en het heeft tijd nodig, aandacht en meerdere oefeningen. Wat ook bijdraagt is het hebben van een gezonde levensstijl, gezond te eten, te sporten en te ontspannen door tijd voor jezelf te maken. Dit draagt bij aan je beter voelen en aan je zelfbeeld.

Tips over hoe je weer van jezelf kunt leren houden

Van jezelf houden is een proces dat tijd kost. Het is niet iets dat gemakkelijk van de ene op de andere dag kan worden bereikt. Het is ook niet iets dat je kunt forceren of wegdrukken. Maar je kunt werken aan een positief zelfbeeld, waardoor je anders naar jezelf en de wereld gaat kijken.

1) Besteed tijd per dag aan dingen die je leuk vindt

2) Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent

3) Mediteer tien minuten per dag, je hebt speciale begeleide meditatie voor zelfliefde. Mijn favoriete meditatie is van Sarah Blondin 

4) Oefen met zelfcompassie, vergeef fouten uit het verleden

5)Wat vind je leuk aan jezelf? Schrijf eens je kwaliteiten op en start de dag met dit op te lezen!

6)Affirmaties werken echt heel goed hoe zweverig dit ook kan klinken, door echt elke dag te zeggen ‘ik ben het waard’, ‘ik hou van mezelf’, ‘ik ben goed zoals ik ben’, ik geloof in mezelf, ‘ik ben het waard om erbij te horen’ gaat dit helpen om anders naar jezelf te kijken.

‘Je bent mooi zoals je bent en helemaal heel’

Mocht je naar het lezen van deze tekst vragen hebben of interesse hebben in een kennismaking neem dan contact op!