Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grenzen leren aangeven

Grenzen leren aangeven, wat is een grens eigenlijk?

Grenzen leren aangeven, blijkt lastig. Veel mensen Willen ‘lief’ of ‘aardig’ gevonden worden en doen dan een dienst voor een ander. Je eigen grens aanvoelen heeft vaak tijd nodig om echt te voelen wat je wilt in een bepaalde situatie. Dan kan je er beter later even op terug komen om te onderzoeken wat je echt wilt. Gun jezelf deze tijd om di te onderzoeken en alle voor en nadelen op een rijtje te zetten. Een persoonlijk grens kan gaan over waar je wel of geen tijd in wilt steken of wat je wel of niet aankunt of wilt in je leven.

waarom heb je grenzen nodig in je leven?

We hebben grenzen nodig om een duidelijk zelfbeeld te creëren en meer rust in ons leven te kunnen vinden. Het zijn de lijnen die bepalen wie je bent en wat je wilt van het leven. Tevens zetten grenzen de toon voor hoe we met anderen omgaan, daarom is het zo belangrijk dat ze worden gerespecteerd. Het stellen van grenzen gaat over communiceren wat je wel en niet accepteert, en hoe je zult reageren als iemand die grens overschrijdt. Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over wat je grenzen zijn.

Het belang van duidelijke grenzen stellen

Grenzen stellen is een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Het is noodzakelijk om grenzen te stellen om op deze wijze gezonde relaties met anderen en onszelf te onderhouden. Het stellen van grenzen betekent niet dat we de andere persoon of diens verzoek afwijzen. Het betekent alleen dat we op een vriendelijke, respectvolle manier ‘nee’ zeggen. Ja, dat is vaak voor veel mensen erg moeilijk.Je hebt het gevoel dat je een ander afwijst, echter versterkt dit juist de relatie. Iemand weet wat je echt leuk vindt, waar je voor staat en wat je wilt. Tevens is het belangrijk dat jij je mening geeft in situaties. Gezien het belangrijk is in relaties (werk-drive) dat je weet wat je wilt en wat je nodig hebt. Dit is bovendien heel handig voor een partner om dat te weten. Het stellen van persoonlijke grenzen kan ons tevens helpen bij het vinden van de juiste balans tussen geven en nemen.

Grenzen stellen in je relatie?

Het stellen van relatiegrenzen is belangrijk om ervoor te zorgen dat aan je behoeften wordt voldaan en dat je door jouw partner als een gelijke wordt gezien. Een gelijkwaardige relatie is bovendien erg fijn, dit zorgt voor wederzijds respect. Dit kan betekenen dat je een “no-go”-lijst maakt met dingen die je niet wilt dat je partner doet of zegt, of zelfs om meer emotionele steun vraagt. Ook geef je dus aan wat je wel en niet fijn vindt in de relatie en maak vooral zaken bespreekbaar.

Kinderen en liefdevol grenzen stellen in de opvoeding

Kinderen hebben grenzen nodig. Ze moeten weten wat er van hen wordt verwacht en wat de consequenties zijn voor hun handelen. Ouders moeten deze grenzen kunnen handhaven, maar wel met liefde. Opvoeden met liefde betekent dat ouders eerst de regels en consequenties moeten communiceren, voordat ze worden afgedwongen. Het is niet genoeg dat een ouder regels handhaaft zonder uitleg te geven over het ‘waarom’.

Weken volgepland met activiteiten

Vaak plannen we onze maand vol met verjaardagen, sport, etentjes en andere activiteiten waardoor er geen moment meer over is voor ‘spontane dingen’. Het idee om spontaan te leven is een geromantiseerd idee. De realiteit is dat de meeste mensen het zich niet kunnen veroorloven om op deze manier te leven. Vaak plannen we onze maand vol verjaardagen, sporten, etentjes en andere activiteiten, zodat we geen tijd hebben voor ‘spontane dingen’.

Verplichtingen? Volg je gevoel en kijk waar jij behoefte aan hebt!

Grenzen leren aangeven en verplichtingen blijft complex.Mensen voelen zich vaak verplicht om naar een verjaardagsfeestje te gaan en verzinnen excuses als ze niet willen gaan. Dit komt omdat het traditioneel als ‘onbeleefd’ werd beschouwd als we niet zouden gaan. Juist daarom verzinnen mensen excuses als ze niet willen gaan want dan voelen ze zich schuldig of gaan toch ondanks dat ze geen zin hebben. Toch is het heel goed om voor jezelf te kiezen en ook ‘nee’ te zeggen of liefdevol je grens kan aangeven. Dit zodat je kan voelen waar jij op dat moment behoefte aan hebt, dat maakt je ook echt een leuker persoon.

Tijd maken voor jezelf en een dag niks plannen

Het is zeker de moeite waard om een dag van je week vrij te nemen en helemaal niets te doen. Je kunt deze tijd voor jezelf nemen om te doen wat je wilt, deze dag op je af laten komen en even helemaal ‘niks moeten’. Het lijkt gek, maar dit is absoluut de beste manier om je mentale batterijen op te laden en je voor te bereiden op de volgende werkweek.Wil je leren om beter voor jezelf te zorgen en liefdevol grenzen aan te geven? Neem contact met mij op voor een gratis gesprek over hoe jij krachtiger in het leven kan staan!