Waarom ervaar je nervositeit?
Last hebben van een constant gevoel van nervositeit, een zenuwachtig gevoel in je buik of angstgevoelens. Het is het gevoel van dreigend gevaar, angst of opwinding. Nervositeit kan het gevolg zijn van vele redenen. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het anticiperen op een toekomstige gebeurtenis waar je naar uitkijkt of waar je je zorgen om maakt. Het kan ook worden veroorzaakt door angstige gevoelens en gedachten in je leven. Tevens wakkert het nieuws angst aan, het voed je vooral als je gevoelig bent met angst, onzekerheid en verdriet. Nervositeit is een gevoel dat veel mensen tijdens hun leven ervaren. Het kan worden veroorzaakt door veel dingen, zoals gebrek aan slaap, stress en angst. Nervositeit kan ook het gevolg zijn van het gevoel onder druk te staan om te presteren op het werk of op school.
Onderzoek bij welke situaties jij dit nerveuze gevoel ervaart?
Last hebben van een constant gevoel van nervositeit dit is het onderzoeken waard! Sommige mensen kunnen zich nerveus of gestrest voelen wanneer ze zich in een situatie bevinden waarin ze niet zeker zijn van zichzelf en hun omgeving. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie, spreken voor een grote groep mensen of het zoeken naar een nieuwe baan. Echter kan dit ook een bezoek zijn van een verjaardag waarbij je weinig mensen kent of een afspraak met een date. Er zijn heel veel verschillende situaties waarbij je dit gevoel kan ervaren. Als dit gevoel even aanwezig is in je lichaam, dan is dit heel normaal. Echter als dit gevoel langer aan blijft houden geeft het je een signaal om op onderzoek uit te gaan!Ga het gevoel onderzoeken en opschrijven, bij welke situaties in jouw leven ervaar je nervositeit, stress of angst en hoelang blijft dit gevoel aanhouden?
Waarschuwingen van ons lichaam
Alle klachten zowel lichamelijk als geestelijk zijn waarschuwingen van ons lichaam, het is belangrijk om deze signalen niet te negeren anders kunnen de klachten erger gaan worden en langer aanhouden. Klachten van nervositeit zijn maagklachten, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, gebrek aan eetlust, rugklachten, slecht kunnen slapen, piekeren, geen focus kunnen houden. Dit zijn slechts een voorbeeld van een aantal klachten. Het is belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren en hulp te zoeken mochten deze gezondheidsklachten langer aanhouden.
De effecten van negatieve gedachten en angsten op onze psyche
“Negatieve gedachten en angsten kunnen je energie opzuigen en je verdrietig, gefrustreerd of hopeloos maken. Negatieve gedachten zijn vaak zelfsaboterend, zoals het saboteren van je eigen pogingen om af te vallen met negatieve zelfpraat. Ze kunnen ook verband houden met je ervaringen uit het verleden , zoals trauma of misbruik.” Het blijven hangen in deze gedachten zorgt ervoor dat dit jouw werkelijkheid gaat worden. Gezien jij bepaalt hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt. Is jouw bril zwart of gekleurd? Tevens bepaal jij waarmee je jezelf wilt voeden!
Negatieve gedachten
We hebben allemaal wel eens negatieve gedachten gehad. Het is een onderdeel van het leven echter bepalen wijzelf hoe we ermee omgaan. Blijf je in pijn, oude gedachten en trauma hangen? Of kan je de situatie accepteren en er op een andere manier mee omgaan door ons denkwijze te veranderen. Het is belangrijk om ons bewust zijn van de negatieve gedachten die ons treiteren en ze dan vervangen door positieve. We moeten niet proberen ze te negeren of aan de kant te schuiven, want dit zal ze alleen maar sterker maken. Het is een kunst om liefdevol tegen jezelf te zijn en jezelf volledig te accepteren. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 55% uit water en er zijn nogal wat onderzoeken gedaan over wat een stressvolle omgeving doet met water. Water kan dus een emotie absorberen en het is zichtbaar na het invriezen ervan. Er zijn verschillende resultaten zichtbaar als er tegen water lieve woorden werden gezegd of als er hatelijke woorden werden genoemd. Wat een zichtbaar verschil zeg! Dus dit is ook hoe ons lichaam werkt en welke kristallen er zich vormen door de woordkeuze die wij gebruiken. Zie hier de onderzoek resultaten van Masaru Emoto.
Hoe innerlijke rust te vinden en minder nerveus te zijn!
Het volgende is een lijst met enkele eenvoudige manieren om innerlijke rust te vinden en te stoppen met nerveus te zijn:
- Mediteren
- Creëer een mantra of affirmatie bijvoorbeeld ‘ik ben goed genoeg zoals ik ben’
- Haal diep adem en vertraag je hartslag
- Doe aan yoga
- Luister naar rustgevende muziek
-
Ga wandelen in de natuur
-
Ontspan, neem tijd voor jezelf
-
Onderzoek, reflecteer waar komt dat zenuwachtige gevoel vandaan?
- Werk aan zelfliefde
Natuurlijk sta je er niet alleen voor en help ik je graag met een leven waarin je minder nervositeit ervaart, waarin je ontspannen jezelf kunt zijn! Neem contact met me op voor een gratis gesprek!