Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bewustzijn van je overlevingsstrategieën

Bewustzijn van je overlevingsstrategieën

Bewustzijn van je overlevingsstrategieën. Wanneer zijn we ons bewust van onze patronen en wanneer is iets een verslaving? Als we kijken vanuit de tantra dan is het een verslaving als je geen keuze meer hebt om ‘nee’ te zeggen en dat je het ‘moet’ doen van jezelf. (Eigenlijk zit daar geen moment van echt bewustzijn meer bij) Je kan er dus bewust voor kiezen om het middenpunt op te zoeken. Dit is het punt tussen ‘verlangen’ en ‘grijpen naar’ dat is het stiltepunt. Dan kan met bijvoorbeeld chocolade, roken, telefoon, seks, alcohol, daten etc. Neem het voorbeeld chocolade, ik kan een blokje nemen ervan genieten en dan weer die reep wegleggen. Ik kan ook naar de reep kijken en niks doen, wel verlangen maar geen actie ondernemen. Dan kan ik in het midden zijn tussen mijn gevoelens, emoties en verlangen. Als ik me niet kan beheersen laat ik me overstromen door de golven van emoties en begeerte en vreet ik de hele reep in een keer op.

Bewust van ons gedrag

Dit is iets wat ons overkomt als je niet bewust bent van je gevoelens en emoties. Dan laten we ons meeslepen en dit zorgt dat we niet meer ‘vrij’ zijn in ons handelen. Kijk maar eens naar hoe vaak jij per dag op je telefoon kijkt? Daar zit bij heel veel mensen ook een verslaving op social media, whatsapp noem het maar op.

Tantra en stiltepunt

Doordat ik de tantrajaartraining ben gaan doen bij Jan en Caroline ben ik me veel bewuster geworden van dit stiltepunt en dat ik altijd een keuze heb. Dat ons gedrag deze keuze bepaalt en dat een meditatie op basis van emotie, gevoel en ratio kan helpen om een andere keuze te maken. Ja, in het begin is dat vreselijk hardnekkig om dat te moeten doorbreken. Patronen zijn niet voor niks patronen geworden die zijn erin gesleten door steeds maar weer te herhalen.

Bewustzijn

Ben jij bewust van je eigen ‘verslavingen’? In mijn vorige sessie heb ik het met een coachee gehad over zijn sportverslaving, elke dag moest hij verplicht 3 uur sporten geen enkele dag mocht worden overgeslagen. Hier zit altijd iets achter, vaak een overlevingsstrategie wat ervoor zorgt dat we bepaalde pijnlijke situaties niet aangaan of niet willen voelen waardoor we kiezen voor deze manier van overleven.

Onderzoek je eigen patronen

Door het onderzoeken van je eigen overlevingsstrategieën kan je kijken naar je eigen aangeleerde gedragspatronen. Dit zijn vaak patronen die we als kind hebben aangeleerd om te kunnen ‘overleven’. Dan begrijp je ook dat een automatische reactie je erg kan belemmeren in je volwassen leven. Dat is de reden dat het goed is om te kijken naar andere, alternatieve manieren om met deze situaties om te gaan.

Wil je samen met mij de reis maken om jouw patronen te onderzoeken en te kijken op welke wijze je hier verandering in kan brengen? Neem dan contact op.