Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jouw relatie en tantra

Jouw relatie en tantra

Wat kan tantra betekenen voor jouw relatie zal jij je afvragen? Zeker omdat bij veel mensen tantra nog redelijk onbekend is of ze koppelen het alleen aan het seksuele stuk echter is tantra zoveel ‘meer’ dan dat. Het gaat over een diepgaande verbinding met je partner en de verbinding vooral met je eigen lichaam, gevoelens en emoties. Ook gaat tantra over zelfonderzoek, een onderzoek naar wie jij werkelijk bent.

wat is de betekenis van tantra?

In het Sanskriet betekent tantra ‘weven’, en het verwijst naar het samenweven van verschillende delen van menselijke ervaring. Tantrische oefeningen zijn ontworpen om iemand te helpen op een nieuwe manier contact te maken met het lichaam en het lichaam te zien als een bron van leven en in contact staan met alles om ons heen. Zowel genieten als lijden is onderdeel van ons leven.

Tantrische oefeningen

Tantrische oefeningen voor koppels zijn een manier om een diepe, intieme verbinding te ervaren. Meerdere mogelijkheden van tantrische beoefening zijn: tantrische yoga, partneryoga, tantrische meditaties en andere soorten oefeningen kunnen je helpen om op spiritueel niveau contact te maken met je partner. De houdingen omvatten vaak ademhaling en meditatie die de geest kunnen kalmeren en je kunnen helpen meer gefocust te raken op het huidige moment. Jouw relatie en tantra kan je combineren door samen intieme oefeningen te doen. Met intiem bedoel ik dus ‘echt in verbinding’. Een paar voorbeelden van tantrische oefeningen zijn:

  • verbinding maken door elkaar in de ogen te kijken voor 5 minuten lang. Daarna met elkaar delen wat deze oefening bij jullie teweeg brengt.
  • Een andere mooie oefening is te kijken naar gevoel, emoties en denken, deze te splitsen en te kijken wanneer je in je gedachten bent , in gevoel of in je emoties. Door deze los te koppelen ervaar je sneller waar je in terecht kan komen.

Wat zijn de 5 tips voor een tantrisch liefdesleven?

1. Creëer ruimte om de seksuele energie (levensenergie) te laten stromen

2. Sta open voor nieuwe ideeën en ervaringen

3. Wees je bewust van de behoefte aan balans in het leven

4. Toewijding aan een gezonde levensstijl

5. Oefen onvoorwaardelijke liefde

De goddelijke mannelijke en vrouwelijke energieën

De goddelijke mannelijke en vrouwelijke energieën van je ziel maken je tot wie je bent. Ze zijn de yin en yang van je bestaan, de twee helften van een geheel. Deze balans is wat ons mens maakt. Het is wat ons heel maakt. Want uiteindelijk ben je helemaal ‘heel’.  Als we alleen het een of het ander waren, zouden we op de een of andere manier onvolledig zijn, wat schadelijk zou zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.

De magische verbinding tussen liefde en tantra

Liefde en tantra zijn twee zeer krachtige mogelijkheden die je kan verbinden in jouw leven en vooral in jullie relatie. Om deze stukken te verbinden vraagt vooral om kwetsbaarheid en je open durven te stellen voor de ander. Ook kan je oefenen in het bekijken van je emoties en er niet meer te identificeren, dat betekend dat je in het ‘midden’ kan balanceren. Dat je niet een overspoeling ervaart aan emoties, maar dat je er van een afstand naar kan kijken en kan observeren. Tantra is een spirituele beoefening die ons helpt om verbinding te maken met ons innerlijke zelf, onze energie en ons hart, de liefde in ons, een van de belangrijkste elementen in het leven. Het bijzondere van tantra is dat het niet om de ander draait maar volledig om jezelf. Wat ervaar jij in een bepaalde oefening? Kan je bij jezelf blijven of ben je bij de ander? Tevens gaat het over geven en nemen en juist ook over je grenzen bewaken en echt voelen wat belangrijk voor jou is.

De Kracht van Tantra in een relatie

Tantra is een spirituele praktijk die tot doel heeft de seksuele energie te verenigen met de spirituele energie. Het is een eeuwenoude Indiase traditie die al duizenden jaren wordt beoefend. Tantra kan op veel manieren worden beoefend en het kan mensen helpen hun relatie met hun seksuele zelf te helen en ook eventuele trauma’s uit het verleden die ze hebben meegemaakt, te genezen. De kracht van een verbinding door tantra in een relatie valt niet te ontkennen. De praktijk helpt mensen om weer in contact te komen met zichzelf en hun diepste verlangens te begrijpen zonder schaamte of schuldgevoel. Het biedt hen ook een manier om hun seksualiteit te verkennen in een veilige omgeving waar ze door niemand anders dan zichzelf worden beoordeeld.

Wat heeft tantra mij gebracht?

Tantra heeft mij een andere kijk op sexualiteit gegeven, ik heb geleerd dat intimiteit niet zo is als ik het heb geleerd en draait om een ding het orgasme. Door tantra heb ik mezelf beter leren kennen en daarnaast ook mijn grenzen en op een andere manier contact mogen maken met het seksuele in mezelf. Er is geen schaamte, alles mag er zijn, er is geen oordeel, alles mag er zijn. Misschien klinkt dit zweverig voor je. Mij heeft het echt een verdieping gegeven in mijn leven. En ja ik laat me ook nog overstromen door emoties, boosheid of irritatie, echter heb ik wel de keuze of ik ermee kan zijn zonder direct me erin te verliezen. Verder heb ik beter leren ‘voelen’ door mijn hart en hoofd met elkaar te verbinden in een meditatie. Ik ben dankbaar dat ik bij Jan en Caroline de jaartraining heb mogen doen waarin ik dingen tegenkwam die me meer inzicht heb gegeven op diepere niveaus.

De goddelijke mannelijke en vrouwelijke energieën

De goddelijke mannelijke en vrouwelijke energieën van je ziel maken je tot wie je bent. Ze zijn de yin en yang van je bestaan, de twee helften van een geheel. Deze balans is wat ons mens maakt. Het is wat ons heel maakt. Als we alleen het een of het ander waren, zouden we op de een of andere manier onvolledig zijn, wat schadelijk zou zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.