Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afstand voelen in je relatie

Afstand voelen in je relatie is een onderwerp wat veelvoudig voorkomt bij partners

In dit blog bespreken we afstand voelen in je relatie, dit komt namelijk veel voor. Afstand ervaren in jouw relatie kan een gevoel van eenzaamheid oproepen. Het voelt alsof je partner niet beschikbaar is voor jou of alsof jouw gevoelens er niet toe doen. Je krijgt dan het gevoel ‘ik sta er helemaal alleen voor’. Het kan leiden tot kleine dingen zoals irritaties, ruzie en conflicten over kleine dingen zoals de afwas of andere huishoudelijke taken. Echter ligt er dus een andere behoefte onder deze irritatie.

Onderhoud de verbinding

De sleutel tot een succesvolle relatie is het onderhouden van de verbinding. Als jullie beiden een druk sociaal leven hebben en aan allerlei verplichtingen moeten voldoen, kan het moeilijk zijn om die vonk levend te houden. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om in een gezin tijd voor elkaar te maken. In het begin ging dit vanzelf en moeiteloos. Nu is het spontane er een beetje vanaf en moeten we tijd samen plannen. Dat klinkt erg planmatig en mijn ervaring is ook dan als je het niet doet er niks gaat gebeuren. Tijd vrij maken voor elkaar is een belangrijk onderdeel van het werken aan de verbinding.

Wat betekent het als je emotioneel ver van je partner verwijderd bent?

Emotionele afstand is een vorm van verwaarlozing die optreedt wanneer een persoon in een intieme relatie niet meer met de ander communiceert. Dit gebrek aan communicatie kan fysiek of emotioneel zijn en kan leiden tot gevoelens van isolatie, verlatenheid en depressie. Je ervaart dan geen verbinding meer en voelt je verlaten.

Signalen waaruit blijkt dat je de verbinding met je partner bent kwijtgeraakt

Het is belangrijk om de signalen te kunnen herkennen die erop wijzen dat je de verbinding met je partner bent kwijtgeraakt. Wanneer je niet op dezelfde golflengte zit als je partner, kan dit tot veel problemen in jullie relatie leiden. Het kan zijn dat je niet meer zoveel met elkaar communiceert als voorheen, of dat een van jullie meer teruggetrokken is dan normaal. Je kunt je ook heel eenzaam en geïsoleerd gaan voelen omdat een van jullie samen tijd wil doorbrengen terwijl de ander dat niet wil.Als een van deze signalen je bekend voorkomt, is het misschien tijd voor een gesprek over de gevoelens die je ervaart en ook te kijken waar deze vandaan komen. Er zijn veel redenen waarom stellen zich ver van elkaar verwijderd voelen. Het kan een gebrek aan fysieke aanraking zijn, of een onvermogen om te communiceren over wat hen dwars zit. Het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan intimiteit, terwijl de behoefte is aan emotionele nabijheid en tijd samen willen doorbrengen.

Hoe technologie relaties beïnvloedt en romantische intimiteit verzwakt?

Technologie beïnvloedt relaties al geruime tijd het onderwerp ‘afstand voelen in je relatie’. Dat zien we terug in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Studies tonen aan dat mensen eerder op hun telefoon zitten dan dat ze face-to-face met iemand praten. Dit komt omdat technologie het voor ons gemakkelijker heeft gemaakt om met mensen te communiceren zonder enige moeite te hoeven doen. Echter zorgt deze manier van communicatie er ook voor dat mensen elkaar vaak niet goed begrijpen. Dat iets juist anders overkomt dat de bedoeling is.

Technologie heeft ook de manier veranderd waarop we relaties opbouwen en hoe we daarover denken. Sociale media en Whatsapp hebben het voor ons zo gemakkelijk gemaakt om met iemand te communiceren, maar ze maken het ook gemakkelijker voor ons om die relaties ook te verbreken. Hoe meer tijd we besteden aan onze telefoons en online, hoe minder tijd we hebben besteed aan persoonlijke gesprekken met anderen en het opbouwen van zinvolle contacten met onze partner

Hoe om te gaan met emotionele afstand tot je partner en opnieuw verbinding te maken

Emotionele afstandelijkheid is een veel voorkomend probleem in elke relatie en kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het is essentieel om te weten hoe je om moet gaan met emotionele afstand tot je partner en hoe je opnieuw de verbinding kan herstellen.

Emotionele afstand in een relatie kan door veel dingen worden veroorzaakt, zoals werkstress of een ruzie die maar niet weggaat. De eerste stap bij het overwinnen van emotionele afstand is het identificeren van de oorzaak ervan. Zodra je de oorzaak hebt geïdentificeerd, kan je stappen ondernemen om deze aan te pakken en weer op het goede spoor te komen.

Het eerste wat je kan doen als je na een emotionele opflakkering opnieuw contact probeert te maken met jouw partner, is excuses aanbieden voor jouw aandeel in de ruzie. Als je partner eerst zijn excuses aanbiedt, accepteer dan zijn verontschuldigingen voordat je verder gaat met het onderwerp. Dan is er ruimte om verder door te pakken op de gevoelens die je ervaart en de onderliggende pijnpunten.

Afstand voelen in je relatie - Monarch Coaching
× Voor contact klik hier.