Ja iedereen is wel eens onzeker!
Hulp bij burn-out onzekerheid gaat over de gevoelens van onzekerheid die je ervaart in deze periode. Onzekerheid is een gevoel van twijfel of gebrek aan zelfvertrouwen.Echter is iedereen wel eens onzeker, ook de mensen met de grootste mond die altijd op de voorgrond staan! Want ook de mensen die ontzettend veel zelfvertrouwen lijken te hebben zijn wel eens onzeker. Dat is ook helemaal niet erg, het is pas vervelend als het je leven gaat belemmeren.
Onzekerheid is een normale gewaarwording die iedereen in het leven ervaart. Het voelt altijd ongemakkelijk omdat het vaak in verband wordt gebracht met angst, wat een verlammend effect heeft op mensen. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door zaken als voorbereiding op een examen, het starten van een zakelijke onderneming of zelfs het beëindigen van een relatie. Echter bij een burn-out kan jij je extra onzeker voelen en je schamen voor de situatie waar je in zit.
Onzekerheid bij burn-out
Bij een burn-out zul je eerst zaken moeten accepteren. Dus ook activiteiten die je eerst zonder veel moeite kon gaan doen, kosten je nu vreselijk veel energie. Je vindt vaak dat alles beter kan en je twijfelt aan jezelf, of je het wel goed genoeg doet. Daardoor kan je best onzeker worden! Het kan je een gevoel geven van ‘falen’ of dat je jezelf veroordeelt door deze situatie. Wat zullen andere wel niet van je vinden? Dat is ook de reden dat onzekerheid en angst veel voorkomt bij een burn-out. Burn-out kan aan veel dingen worden toegeschreven, waaronder de mate van autonomie die je hebt in je werk, het aantal uren dat je per dag werkt en hoeveel controle je hebt over je werkdruk.Onzekerheid kan worden veroorzaakt door factoren zoals een laag zelfbeeld, het niet kunnen halen van deadlines, een negatief zelfbeeld en het niet voldoen aan de verwachtingen van jezelf of van andere.
Twijfelen aan je eigen kunnen
Veel mensen ervaren onzekerheid bij een burn-out, deze onzekerheid zorgt ervoor dat je steeds twijfelt aan je eigen kunnen en vergelijken zichzelf vaak met iemand die beter ‘presteert’. Dit kan zowel betrekking hebben op de werk als privesituatie. Daarbij vindt je het vaak moeilijk om grenzen neer te zetten en ook om soms ‘nee’ te zeggen tegen vrienden. Wat zullen ze wel niet van je denken? Alleen deze gedachte al maakt je onzeker, vaak wil je graag ‘aardig’ en ‘leuk’ worden gevonden.
Heb je weinig zelfvertrouwen? Dan zal je geneigd zijn nog beter te gaan presteren. Je probeert dan extra goed je onzekerheid te verbergen. Je gaat langer doorwerken, je slikt meer van je partner of werkgever dan dat goed voor je is, je verlegt je grenzen op vele vlakken. Waardoor je steeds vaker over je eigen grenzen heen gaat.
Kom in actie!
Heb je langere tijd met onzekerheid te maken? Dan is het effect dat je geestelijke en lichamelijke gezondheid achteruit gaan. Je krijgt dan burn-out gerelateerde klachten, waardoor je je nog onzekerder gaat voelen. Zo kom je ongewild terecht in een neerwaartse spiraal. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, echter klinkt dat makkelijk maar dat is het niet! Praat over je situatie met mensen waarbij jij je goed voelt. Het is juist goed om over je situatie te praten en je kwetsbaarheid te laten zien. Ja, kwetsbaarheid is namelijk een KRACHT!
Ervaar jij nou ook veel onzekerheid in combinatie met de stressklachten en burn-out? Neem dan contact op voor een kennismaking, ik neem je graag mee in welke wijze ik je kan begeleiden naar een situatie met meer rust, balans en ontspanning.