Wat heeft zingeving en burn-out met elkaar te maken?
Hulp bij burn-out over zingeving en burn-out. Deze blog gaat over zingeving en burn-out en vooral wat deze twee aspecten met elkaar te maken hebben. Even terug burn-out is de toestand van fysieke en emotionele uitputting veroorzaakt door langdurige stress. Met de ‘snelle’ wereld waarin we leven, is het geen verrassing dat burn-outs toenemen. De verschillende oorzaken van burn-out, zoals zinloosheid en weinig variatie in de dagelijkse bezigheden, kunnen op lange termijn gevolgen hebben van je opgebrand voelen. Het is ook belangrijk om te gaan onderzoeken wat je doel is van dit leven? Wat zou je de wereld bijvoorbeeld willen meegeven? Wat zijn je kwaliteiten? Waarin kan jij iets bijdragen aan de wereld? Mooie vragen om eens te gaan onderzoeken! Echter is dit natuurlijk pas de laatste stap van de coaching want we starten bij de basis.
Wat zijn de tekenen van overbelasting?
De tekenen van overbelasting zijn gemakkelijk te herkennen. Je lichaam geeft aan wanneer je overspannen bent. In het begin negeren we deze klachten en denken we het komt wel goed. Vaak worden dan juist de klachten erger, net zolang jij naar je lichaam gaat luisteren en dingen anders gaat inrichten in je leven! Je zal je soms somber en nutteloos kunnen voelen omdat sommige zaken die eerst vanzelfsprekend waren nu veel energie kosten.
Wat zorgt ervoor dat je het punt van overbelasting bereikt?
Je bereikt een punt van overbelasting wanneer de stress veroorzaakt door werkdruk of een stressvolle situatie thuis te veel wordt. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een overbelasting, maar enkele van de meest voorkomende zijn:
– Gebrek aan tijdmanagement
-Doeloos zijn, weinig zingeving
– Gebrek aan organisatorische vaardigheden
– Slechte werk/privé balans
-Veel piekeren
– Te veel projecten tegelijk
-Angst om te falen
-Een helper zijn en ‘alles en iedereen’ in je omgeving willen helpen
-Negatieve gedachten, negatief zelfbeeld
-Niet goed kunnen ontspannen
-Alleen maar in contact zijn met ‘het denken’
-De lat heel hoog leggen, perfectionistisch
Preventieve methoden voor overbelasting en burn-out
De beste manier om overbelasting en burn-out te voorkomen, is door goed voor onszelf te zorgen. Het is zo belangrijk om tijd voor onszelf te nemen en ervoor te zorgen dat we aan ontspanning toe komen in ons leven. Ook de balans tussen werk en ons privéleven heeft effect op hoe we ons voelen. We moeten soms gewoon onze batterij opladen, of dat nou een dag vrij nemen is en helemaal niks op de planning hebben staan of op vakantie gaan. Het is nodig om voor onszelf te kiezen zodat we weer beschikbaar kunnen zijn voor alle andere taken die op ons wachten.
Wat kan mindfulness voor jou betekenen?
Mindfulness is een staat van zijn die kan worden gebruikt door middel van meditatie of een bewustzijn oefening. Een opmerkzaam persoon is zich bewust van zijn gedachten en gevoelens zonder erover te oordelen, en laat ze los. We hebben natuurlijk allemaal oordelen over andere en onszelf. Echter als deze oordelen en belemmerende overtuigingen dagelijks onze gedachten beheersen is er werk een de winkel! Mindfulness kan ervoor zorgen dat je jezelf kan ontspannen of even kan aarden. Zeker fijn als jij je vaak gestrest, angstig of emotioneel voelt. Deze oefeningen kunnen je helpen om contact te maken met je lichaam en te voelen waar de pijntjes zitten of vermoeidheid. Het kan je ook bewust maken door activiteiten die we ondernemen bewust mee te maken. Zonder dat je steeds ‘haast’ hebt bijvoorbeeld. Hoe vaak zie je een ouder in de speeltuin met zijn kind bezig is op zijn of haar telefoon? Of een stelletje dat uiteten is en ook constant op hun mobiel bezig zijn? Waar blijft de connectie met elkaar?
Het is belangrijk om te ontdekken wat je echt wil in het leven?
Er zijn veel mensen die niet gelukkig zijn met hun leven en het werk dat ze doen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze niks anders kunnen als wat ze nu doen. Daarbij komt natuurlijk ook de angst voor onzekerheid en het willen vasthouden aan het oude want dit voelt zo comfortabel. Echter is het nooit te laat om het leven te gaan leiden zoals jij dat wilt. Vanaf nu kun je ontdekken wat je echt wilt in het leven en de regie terugpakken. Natuurlijk help ik je graag met deze regie terugpakken en zelf aan het roer staan! Neem contact op voor een gratis kennismaking!
Mijn verhaal
Als ik naar mezelf kijk en terug in de tijd ga. Zie ik dat ik een tijd heel veel stress heb ervaren, veel piekeren en me diep ongelukkig gevoeld. Terwijl er alles was op materieel vlak. Ik ging me ook nog schuldig voelen ‘waarom ik me dan toch zo voelde, dat kon toch niet’? Ik had alles voor elkaar maar toch voelde ik me zo leeg van binnen. Ook voelde ik me vreselijk alleen en eenzaam. Ik miste de connectie met mezelf, wie ben ik eigenlijk? En wat is mijn doel, zielsmissie? Waarom ben ik hier? Ik liep vast in mijn leven en was totaal de weg kwijt. Ik miste ook een diepe connectie met mensen en ‘echte’ gesprekken over het leven, gevoelens, emoties, echte verbinding met authentieke mensen, die eerlijk durven te zijn over wat ze voelen dus kwetsbaar durven te zijn! Als ik dan naar mijn omgeving kijk zie ik veel mensen die hetzelfde ervaren. Die totaal uitgeblust zijn en opzoek naar een levensdoel. Opzoek naar de echte verbinding met mensen, geen maskers, puur jezelf zijn!
We starten met acceptatie en loslaten
Natuurlijk is het hebben van een ‘levensmissie’ vaak nog een stap te ver, zeker als je helemaal niet weet waar je moet beginnen en je bent totaal overprikkeld. Het is dan juist goed om eerst te kijken naar rust en balans. Hier starten we ook mee, we kijken samen naar activiteiten die jou energie geven en die jou veel energie kosten. Daarnaast is even helemaal ‘niks’ moeten en ontspanning zo belangrijk. En inderdaad die hebben we te weinig in ons leven, werk aan de winkel!