Hulp bij burn-out 1e fase rust. Dat het zo belangrijk is om in de 1e fase echt te zorgen voor rust en ontspanning. Dus ook te stoppen met alle verplichtingen zodat je echt tot rust kan komen. Bovendien heeft je lichaam overuren gedraaid en is het helemaal uitgeput.
Wat zijn ook al weer de symptomen van burn-out?
Burn-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting die iedereen kan overkomen, en wordt vaak veroorzaakt door stress. Het is belangrijk om de tekenen van een burn-out te kennen voordat het te laat is.
1. Je hebt het gevoel dat je altijd moe en uitgeput bent:
2. Je kunt je moeilijk concentreren of focussen op taken:
3. Je hebt het gevoel dat je niet genoeg gedaan krijgt in je dag:
4. Je ervaart een hoge werkdruk en je prestaties op het werk zijn afgenomen:
5. Je bent constant prikkelbaar, boos of humeurig over kleine dingen:
6. Je hebt moeite met slapen en voelt je erg moe ook als je ochtends wakker wordt en de dag net begint:
7. Je eetlust is afgenomen en/of je geniet niet meer zoveel van eten als voorheen:
8. Je sociale leven geeft je stress en prikkels, zelf met mensen afspreken kost je energie
-
Je ervaart onrust en gejaagdheid
Tijdens een burn-out kun je je enorm schuldig voelen en het gevoel hebben dat je faalt. Er speelt bij een burn-out vaak veel meer mee dan alleen ‘moe voelen’ het lichaam is uitgeput waardoor dit tot allerlei vervelende symptomen kan leiden.
Quick Fix
Wat ik heb ervaren als burn-out coach tijdens het gesprek is dat mensen vaak veel willen doen om te herstellen en een Quick fix willen om van deze burn-out af te komen. Daardoor gaan ze allerlei activiteiten verzinnen om zo snel mogelijk weer up en running te zijn zoals mindfulness, extra sporten en een opleiding . Dit zijn dan mogelijkheden om zo snel als mogelijk weer aan de slag te kunnen en alles bij het ‘oude’ te houden, zoals het was. Dit werkt vaak averechts want dit draagt niks bij aan het herstel.
Een gesprek met een dame die vol in het leven staat
Afgelopen week had ik een gesprek met een dame 29 jaar, vol in het leven drukke baan als jurist, een leuk sociaal leven, gezin en het gevoel dat ze iets miste als ze een keer een feestje of verjaardag zou afzeggen. Ook voelt zij zich enorm schuldig en rot als ze ‘nee’ moet zeggen zonder in haar ogen een geldige reden. Daarnaast vraagt haar werk ook veel van haar zij werkt als jurist voor een opdrachtgever en maakt lange uren en beantwoord dan ook in het weekend en de avonduren haar email. Ook zorgde ze voor haar dochtertje van 1 jaar gezien haar partner veel weg was in het buitenland kwam veelal de zorg op haar neer. Elke avond was ze helemaal opgebrand, dit was nu al een half jaar aan de gang. Ze bleef maar door en door gaan tot dat ze niks ander kon meer als huilen. Elke dag kreeg ze meerdere huilbuien en werd ze overstuur. Ze kreeg ook te maken met paniekaanvallen. In het begin negeerde ze deze maar de heftigheid nam toe. Daarom ook hulp bij burn-out 1e fase rust!
En dan toch zoek je hulp
Uiteindelijk heeft ze contact met mij opgenomen, super stoer natuurlijk in zo’n situatie. Ze zit nu in de eerste fase, de fase van acceptatie en even helemaal niks doen. Uit de hoogste versnelling van het leven. Klinkt heel makkelijk maar dat is het niet. Natuurlijk mag ze wel wandelen, de natuur is ook helend, echter verder gaat zij leven in het ‘nu’ niet kijken naar straks en ook niet naar morgen. Ook heeft zij zich volledig ziek gemeld op het werk. Zij dacht namelijk nog 2 dagen in de week te kunnen werken echter kost dit haar veel te veel stress dat het de beste keuze is als ze kiest voor haar herstel . In de eerste fase richten we ons vooral naar een periode van ‘rust’. We willen vooral alle prikkels die stress geven en alle hoge verwachtingen even tot een hold roepen en je lichaam en mind rust geven. Door niks te ‘moeten’ alleen maar te zijn. Het lichaam is uitgeput dus het moet stoppen met het steeds maar ‘door’ willen gaan. De eerste fase is dus gericht op rust en minder prikkels dat betekent dus dat je niet overal naar toe kan gaan en alles kan doen wat je zou willen doen. Het is goed om te weten dat het goed is om te ontspannen en te niksen zodat je gedachten ook rustiger gaan worden. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog of een reactie willen geven altijd welkom, neem dan contact op met mij.