Hulp bij burn-out onzekerheid en angst gaat over welke angsten en onzekerheden je kan ervaren tijdens burn-out. Je levensenergie is opgebrand en je ervaart leegte. Burn-out geeft voor veel mensen stress en gejaagdheid ook schuldgevoelens spelen de kop op. Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar de meest voorkomende zijn werkgerelateerde stressoren, zoals lange werkdagen, gebrek aan controle en gebrek aan steun van leidinggevenden.
Onzekere gevoelens en angsten
Een burn-out brengt veel onzekerheid met zich mee. Vaak leg je de lat heel hoog, je vindt dat alles beter moet en je twijfelt aan je eigen kunnen. Op je werk is wat je doet nooit goed genoeg, het kan altijd nog beter en perfecter. Deze druk die je jezelf oplegt is killing ook je gedachten draaien overuren en je blijft vaak piekeren over hoe het beter en anders kan.
Negatieve gedachten en onzekerheid bij burn-out
Burn-out wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan een stressor. De stressor kan fysiek, psychologisch of sociaal zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat burn-out meestal optreedt wanneer de persoon niet in staat is zijn negatieve gedachten los te laten of de lat heel hoog leggen. Als we kijken naar negatieve gedachten die kunnen omgezet worden in angsten en uiteindelijk in levensprogramma’s. Een levensprogramma is dus een angst behoudende bij een heftige of traumatische gebeurtenis die zich vanzelf weer afspeelt bij een vergelijkbare gebeurtenis. Dit is dat tevens jouw eigen gevormde ‘waarheid’ oftewel een overtuiging.
Angst en paniekaanvallen
Het is niet erg bekend maar angst en vooral paniekaanvallen (hyperventilatie), komen veel voor bij burn-out. Dit is niet zo gek als we weten dat je hele lichaam onder spanning en stress staat, het lichaam is volledig uitgeput. Ontspannen lukt vaak niet meer, alles is uit balans en je ervaart een gevoel van gejaagdheid. Als we kijken naar een paniekaanval is dit een heftige uiting van de opgebouwde stress. Wat er met je lichaam gebeurt tijdens een paniekaanval we zien vaak symptomen zoals hoge hartslag, zweethanden, angst voor opnieuw een paniekaanval, controle willen houden in bepaalde situaties en het vermijden van bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld autorijden, naar de supermarkt, werk, met mensen in contact zijn etc. Een paniekaanval zorgt ervoor dat ons hele lichaam geblokkeerd raakt, je denkvermogen werkt niet meer en er komt een enorme angst op. Wat dan de eerste primaire reactie is van ons lichaam is om het beschermingsmechanisme te gebruiken. We vluchten, vechten of bevriezen. Dit doet jouw lichaam om jou te beschermen.
Je lichaam reageert vanuit een overbelasting
Doordat je lichaam reageert vanuit een overbelasting ontstaat er een kortsluiting van ons lichaam en denkvermogen. Een paniekaanval wordt in eerste instantie niet in verband gebracht met een burn-out terwijl dit wel een van de symptomen kan zijn. Je lichaam staat ook constant aan en ervaart een enorme druk en waakzaamheid. Angst heeft eigenlijk een nuttige functie het waarschuwt ons voor gevaar. Angst (paniek) geeft hiermee een signaal af aan ons lichaam oftewel een signaal dat we te ver gaan. Het is een soort van interne rem die aangeeft dat we moeten ‘stoppen’. Het is dan juist goed om naar ons lichaam te luisteren en het rustiger aan te gaan doen. Een paniekaanval maakt gelukkig nog geen paniekstoornis.
Werk aan de winkel
Hulp bij burnout onzekerheid en angst zorgen vaak voor negatieve gedachten, onrust en paniekaanvallen.Ervaar jij veel stressgerelateerde klachten? Heb je vaker een paniekaanval en schaam jij je ervoor? Neem dan contact op voor een gesprek en we bespreken samen op welke wijze jij de eerste stapjes kan zetten naar herstel.