Ongelijkwaardigheid in relaties
Het gevoel van ongelijkwaardigheid in relaties kennen wij allemaal wel, in een vriendschap, tijdens werk of bijvoorbeeld in een liefdesrelatie. Het gevoel van ongelijkwaardigheid kan ook al ontstaan in de opvoeding door het gevoel van achter te worden gesteld op een van je broers of zussen.
Wat is een ongelijkwaardige relatie?
Een ongelijkwaardige relatie is vaak gecreëerd door dominantie vs. ondergeschikte partner. Vaak overruled de ene partner de ander, uiteraard zou het ook kunnen dat je 2 dominante personen in een relatie hebt of 2 ondergeschikte. Toch zullen er altijd momenten staan dat de ene persoon een dominante positie aanneemt en de ander een ondergeschikte. Het lastige hieraan is dat je niet altijd bewust bent van je patronen in je leven. Zelf merk ik dat met bijv. dingen regelen in het huis waar mijn partner wat meer een ondersteunende rol in toont. Dit komt ook door mijn eigen overtuiging ‘als ik het regel dan gaat het goed en hou ik de controle’. Dit zorgt er direct voor dat mijn partner niet de ruimte krijgt van mij om iets te doen of te regelen. Welk gedrag zie jij bij jezelf in een relatie? Welke ‘rol’ neem je aan?
Wat doe jij bij een gevoel van ongelijkwaardigheid?
Het is belangrijk als je een gevoel van ongelijkwaardigheid in een relatie ervaart om dit uit te spreken vanuit je gevoel en niet vanuit strijd of weerstand en hierbij aangeven wat voor jou wel fijn zou zijn. Dit is natuurlijk in het begin wel even wennen om hierbij ook de juiste woorden te vinden. We zijn zo gewend vanuit het ‘ego’ te communiceren of de ander verantwoordelijk te maken voor jou gedrag.
Het gevoel van ongelijkwaardigheid in een liefdesrelatie
In een relatie gaat dat een stuk lastiger, je kent elkaar heel goed en bent dagelijks samen . Doordat je dagelijks samen bent kan je een blinde vlek krijgen voor je gedrag en zaken zoals het werken aan een relatie niet de prioriteit hebben in je leven. Een drukke carrière, het gezinsleven, sport en ontspanning en contact met vrienden en kennissen zorgen ervoor dat er minimale tijdbesteding is met elkaar.p
Wat doe je eraan?
Opkroppen, emoties stappelen zich op totdat deze barst als een vulkaan aan verwijten en elkaar negeren of alles maar toelaten en een liefdesrelatie buiten de deur opbouwen. Als gevoelens en gedachten niet worden geuit gaat het fout en beland je in een conflict. Dit leidt vaak tot een emotioneel gevecht waarin je jezelf volledig kan gaan verliezen en alleen in contact bent me je ego om je gelijk te behartigen.
Emotionele rollercoaster en nu?
Eigenlijk wil je dit voor zijn en daarvoor kan ik je als coach begeleiden om te kijken ook vooral naar wat jullie ‘waarden’ zijn in de relatie en hoe deze tot elkaar verhouden. Het begint namelijk bij het begrijpen van elkaars gevoelens. Een relatie is namelijk ‘hard’ werken en investeren in elkaar, begrip hebben voor elkaar en tijd maken om samen te zijn en zaken die op je hart liggen uit te spreken en dan het liefs ook nog op een respectvolle wijze. Tja, dat is nogal wat he? En dat in de orde van de dagelijkse beslommeringen met de druk, stress van werk, tijd en al het andere wat deze maatschappij van je verlangt.
Wat kan ik voor je doen?
Stap voor stap kan Monarch Coaching je helpen met de stappen naar een gelijkwaardige relatie om samen te kijken wat jullie anders zouden wensen en wat daarvoor nodig is. Daarnaast kijken we ook samen naar jullie waarden en jullie liefdestaal. In mijn volgende blog ga ik verder in op de verschillende liefdestalen en wat dit kan betekenen in jullie relatie. Tevens ontdek je dan welke taal jij zelf spreekt en of je deze verwachting ook hebt bij je partner.